Pages

25 Haziran 2014 Çarşamba

Taze Bamya Yemeği

 "O (Rabb) ki yeri sizin için bir döşek, göğü de bir bina yaptı. Gökten su indirdi, onunla size rızık olarak çeşitli ürünler çıkardı. Öyleyse siz de, bile bile, Allah'a eşler koşmayın." 
(Bakara suresi 22.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Bamya, yaz mevsiminin en kıymetli sebzelerinden birisidir. Daha çok da tazeliğinden dolayı küçükleri makbuldür. Ancak yaz başında alınmışsa istediğiniz özellikte bir bamya bulmanız çok daha kolay. Hatta ilk çıktığında çok miniklerinden ziyade biraz daha büyümüş olanlarını almak daha isabetli bir seçim olacaktır Allahu A'lem. 
Aldığım bamyaların, büyüğü küçüğü hepsi tazecikdi ve çok kolay piştiler. Evimizde bamya nadir pişer zira yine benden başka taliplisi yoktur, pişirince ahali mecburiyetten yer, yer ama işte öyle...Bamyanın gönlünü almak da yine bana düşer :) Evde kuşbaşı et varsa etle, yoksa kıyma ile hazırlamayı tercih ederim. İşte tarifini vereceğim patatesli olanını da kıymalı hazırladım. Bamyanın suyunun uzamaması önemlidir, bunu başarmak da Allah'ın izni ile çok kolaydır.
İşin sırrı limonda gizlidir, nasıl derseniz buyrun tarifimize bakalım...
MALZEMELER
yarım kg.kadar yıkanıp ayıklanmış taze bamya,
1-2 adet yıkanıp kabuğu soyulmuş,doğranmış domates,
1 adet küçük kırmızı biber (kapya biber)
1 orta boy kuru soğan,
1 iri diş sarımsak,
yeteri kadar zeytinyağı,az miktar tereyağı,
100 gr.kıyma,
1 adet istenilen boyda patates,
1 tatlı kaşığı karışık biber ve domates salçası,
tuz,toz karabiber,
1 çay kaşığı toz kırmızı biber,
yeteri kadar sıcak su,
bekletme suyuna sıkmak için yarım limon,
NASIL HAZIRLANIR?
bamyaları en az yarım saat suda bekletip kir ve tozlarından arındırın,suyunu süzüp bir kaç su yıkayın,süzdürün,
her bir bamyayı bıçakla saplarını orta kısmı yüksek kalacak şekilde yuvarlatarak ayıklayın,
ayıkladığınız bamyaları üzerlerini geçecek kadar soğuk su içine bırakın,bu suya yarım limon sıkıp karıştırın,beklemeye alın,
kuru soğan ve sarımsağı soyup tencereye doğrayın, minik doğranmış kırmızı biberi ve yağları da ilave edip soğanları sarartın,
 kıymayı ilave edip hepsini karıştırın kıymayı hafif kızartın,domatesi ve salçayı da ekleyip bir kaç dak.pişirin,
bamyaların suyunu süzüp tencereye ilave edin, bütün malzemeyi karıştırın,
bamyaların üzerine gelecek kadar sıcak su ekleyin,
soyulup doğranmış patatesleri de yemeğe ilave edin,kapağını kapatıp kaynamaya bırakın,
5-10 dak.sonra yemeğin tuzunu karabiberini ekleyip karıştırın, bu aşamada isterseniz yemeğin suyunun biraz daha kırmızı olması için toz kırmızı biber de ilave edebilirsiniz,
altını kısıp yemeği ağır ağır biraz daha kaynatın,
bamyaların ve patateslerin pişip pişmediğini kontrol edip pişirmeyi sonlandırın,
Bamyayı ekşi tatda seviyorsanız tadına bakıp, damak tadınıza göre ayrıca yemeğin içine de limon sıkabilirsiniz.
5-10 dak.dinlendirdikten sonra, bamya yemeğimiz servise hazırdır, kolay gelsin, afiyet olsun, şükür halinizin ve dilinizin ayrılmaz zikri olsun.
NOT: Kıyma yerine kuşbaşı ette kullanabilirsiniz, kullandığınız et, kuzu eti ise önceden pişirmeye gerek yok, kavrulma esnasında ve sonrasında kolaylıkla pişecektir, ancak dana eti ise önce ayrı bir yerde, yarı yarıya veya biraz daha fazla pişirip sonra kıymalıda olduğu gibi işlemlere devam edin. 
Tarifimizin sonunda bir de bamyanın faydalarına bir göz atmaya ne dersiniz?
BAMYA BİTKİSİ ve ÇİÇEĞİ
BAMYA'NIN FAYDALARI
Birçok ülkede çok çeşitli şekillerde yemeklerde kullanılır. Bamya yemeği, kızartması, salatası, çorbası özellikle çok bilinen ve sıkça pişirilen çeşitleridir. 
A, B ve C vitaminleri içerir. Ayrıca kalsiyum, demir, fosfor ve bakır da bulundurur. 
Gut hastalığında fayda sağlar. Kemikleri ve dişlerin yapısını güçlendirmesi de bamyanın faydaları arasındadır. 
En çok bilinen özelliği sindirim sistemini rahatlatmasıdır. Sindirim sistemini rahatlatarak hazmı kolaylaştırır. Tüm bu durumların sonucunda da bağırsakların rahat çalışmasını sağlar. 
Böbreklere fayda sağlar, mesane yani böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder. Bazı insanlar içerdiği mukozaya benzeyen sıvı sayesinde bu şifalı sebzeyi sevmez. Fakat bamya vücut için sayısız fayda sağlar. 
Kış aylarında hemen hemen herkesin yakalandığı soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıkların yanında zatürreye karşı da koruma sağlar. 
Ergenlik döneminde özellikle tüketilmesi gereken bir sebzedir. Ergenlik döneminde büyüme yardımcı olması da bamya faydaları arasındadır. Bazı ülkelerde sotesi, ızgarası gibi değişik değerlendirme şekillerine de rastlamak mümkündür. 
Bağırsak enfeksiyonlarını geçirmeye, bağırsak solucanları düşürmeye ve çok çeşitli parazitlerden kurtulmaya yardım eder. Sinir sistemine fayda sağlar. Dizanteri için de faydalıdır. 
Mide için de çok yararlıdır. Mide iltihaplarına karşı bolca tüketilebilir.
Kaynak- şifalıbitkitedavisi.com

4 yorum:

  1. Selamün aleyküm canım. Ne kadar sayısız faydası olsa da bizim evde çocukların yemediği bir sebze.sanırım konya da mı neydi. Orada bamya çorbası meşhurdu.malatya da ki komşum gecen sene ramazanda bir tabak verdi.kuşbaşılı ve nohutluydu.kendi pişirdiğimden kat be kat hoşuma gitmişti:) başkasının pişirdiği tatlımı geldi ne:) ben pişirme suyuna koyarım limonu.o zamanda pek uzamıyor.ama senin yöntemini de deniycem.ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. cok lezzetlı olmustur bırde oğluma yedırebılsem ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük oğlum yerken bamyaları füzeye benzetti :)) en kolay yiyen de o oldu :)

      Sil
  3. OFFFF!bol domatesli bol ekşili en sevdiğim yaz sebzelerindendir bamya.Artık bundan sonra bahçedede çıkınca daha çok yapmak nasip olur,senin tabağa ekmeği bandırıp yiyesim geldi:)Her yaptığın lezzet çok güzel,her zaman afiyetle yemek nasip olsun ellerine sağlık canım benim.

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.