Pages

16 Temmuz 2013 Salı

Bir Arınma Ayıdır Ramazan!

YİNE geldi aylara sultan olan... Kur’an’ın kendisinde indiği bu ayın hayırlara vesile olmasını, bu ayda okunan Kur’an’ın, her anımızı mübarek kılmasını niyaz ederiz. Ariflerin deyimiyle ‘onbir ayın sultanı’ olan Ramazan-ı Şerif ayının, mazlum müslümanların kurtuluşuna vesile olmasını dileriz.
Bu mübarek ayın, birbiriyle münasebeti olan iki önemli vasfı vardır. Birincisi, hayat kitabımız olan Kur’an’ın nazil olmaya bu ayda başlamasıdır. 
İkincisi de bilindiği üzere, bu ayda oruç ibadetinin inananlara farz kılınmasıdır. Oruç ibadeti belli günlerde inananlara farz kılınmış, arıtma özelliği yüksek olan ibadetlerden biridir!...
İnsana, İslâmi erdemleri kuşanması/kuşanabilmesi için yol gösteren Allah (cc), bir takım ibadetleri de insanın arınması/tezkiye olması/insanî erdemler ile donanabilmesi için  özel anlamda farz kılmıştır... Zira sadece arınanlar, nefislerini Kur’an ve sünnetle arındıranlar, tezkiye edenler kurtulacaklardır.
Allah (cc) ayeti kerimede şöyle buyurmuştur;
“Kendini tezkiye (nefsini kötülük/günahlardan temizleyen) eden mutluluğa ermiştir.” (A’lâ: 14) Oruç ibadeti de insanı arındıran ibadetlerden biridir.
Neyi, niçin yaptığının farkında olanlar içindir elbette bu özellik!.. Değilse, aç kalmaktan öteye geçemeyecektir.. Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamberimiz’in de (sav) buyurduğu gibi “Nice oruç tutanlar var ki, tuttukları oruçtan; açlık ve susuzluktan başka kazançları yoktur.” (Nesâi-İbni Mace)
Şayet mana/mefhumuyla idrak edilebilse insana kazandırdığı erdemler müşahede edilebilecektir. Oruç “Ey iman edenler!.. Sizden evvelki (ümmet) lere yazıldığı gibi, sizin üzerinize de oruç yazıldı (farz kılındı). Umulur ki, korunasınız” (el-Bakara, 2/183)” ayetiyle farz kılınmıştır... Ayetten, oruç ibadetinin takva ile ilgisinin olduğunu  anlıyoruz. Allah’tan hakkıyla sakınma manasına gelen takva; hayatı Allah için ve Allah’ın istediği şekilde yaşamanın adıdır.. Orucu hakkını vererek tutanlar için oruç, bir takva vesilesidir...
Tevhid mesajını taşımayan ibadetler şekilcilikten öteye geçememekte ve bu nedenle  reel hayatta olması gereken etkilerini/ yansımalarını  müşahede edememekteyiz..
Örneğin “Ey Muhammed! Kitaptan sana vahyolunanı oku, namaz kıl. Muhakkak ki namaz, hayasızlıktan ve fenalıktan alıkor. Allah’ı anmak en büyük şeydir! Allah yaptıklarınızı bilir.”(Ankebut. 45) Namazın bizatihi elinde tezkiye sopası yoktur, namaz şayet taşıdığı mesaj ile kılınırsa insanı tezkiye eder... Oruç ibadeti de insanı tezkiye eden, nefis temizliği için önemli etkenlerden birisidir… Lakin ifade edilmeye çalışıldığı gibi şayet  mana ve mesajı kavranarak tutulursa, hayattaki etkisi görülebilecektir.
Tutulan oruçlardan payımıza düşenin sadece açlık olmaması için, orucun işaret ettiği manaların farkında olarak, bize öğrettiklerine kalbimizin, basiretimizin açık olması gerekir!...
Bunun içindir ki, her Ramazan tüm müminler için yeni bir milat olmalıdır!. İnananların ramazandan öncesi ve sonrası olmalıdır!..
Her Ramazan’dan güçlenerek çıkılabilinmelidir bayram sabahlarına!...
Sinelerinde iman taşıyanlar için Ramazan, öncesi ve sonrasında imanında artış olmalı (kuvvet bulmalı)dır!. Amellerin kalitesini artırmalıdır Ramazan, iman edenlerde!.. Ahlaki noktada kemâlât kazandırmalıdır oruç sahiplerine..
Bunun için bütün uzuvlarımızla oruç tutmalı ve bütün hayatımızı Ramazan’a çevirmenin idmanını yapmalıyız Ramazan’da.
Dilimiz oruç tutmalı tüm malayani sözlerden, yalandan, dedikodudan imtina ederek, tuttuğumuz oruca eşlik etmelidir.
Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur:
“Oruç (bütün fenalıklara ve cehennem ateşine karşı) bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu vakit cahillik edip kem söz söylemesin. Şayet birisi kendisiyle itişmeye veya kendisine karşı çirkin söylemeye kalkarsa, ‘Ben oruçluyum’ desin.” (Buhari-Müslim)…
Sadece çirkin söz söylemekten kaçınarak dilimize tutturduğumuz oruç yetmez. Aynı zamanda hakkı anlatmak için konuşmak, hakka çağırmak, hakkı anlatmakla dilimizi konuşmaya iftar ettirtmeliyiz…
Kulağımız oruç tutmalı:
Dinimizin yasak kılmış olduğu haram, mekruh, boş malayani olan her şeye karşı tıkalı olmalıdır: “Onlar, yalana kulak verenler, haram yiyenlerdir.”(Maide. 42)
Yetmez, aynı zamanda Allah’ın (cc) hayatımız için göndermiş olduğu mesajları algılamak için dinlemeli, kulağımız haram sözlere karşı oruç tutmalı, Allah’ın mesajlarıyla da iftar etmelidir..
Gözümüz oruç tutmalı:
“Mü’min erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar.
İnançlı kadınlara da söyle: Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar.” (Nur Suresi.30-31) Bakışımız, hikmet ve tefekkür unsurlarını bünyesinde barındıran bir bakış olmalıdır. Gözlerimizi harama bakmaktan korumalı, nazarlarımız da oruç tutmalıdır. Evlerimize kadar sızmış TV’ler deki nahoş sahneler ve reklamların çirkefliğiyle kirlenmiş gözlerin, artık yeter diyerek arınma ayı olmalıdır Ramazan!..
Ayaklarımız oruç tutmalı:
Allah’ın razı olmadığı hiçbir yöne tek bir adım atmamalıdır…
Ellerimiz oruç tutmalı:
Harama uzanmamalı, zalime alkış tutmamalı, Allah’tan başkasının yasasını/kanununu onaylamamalıdır.
Ramazan’da oruç ile alınmış bu mesajlar ve atılmış tüm bu adımlar, hayatımızın tamamını kuşatmalı ve böylelikle hayatımızın tamamı Ramazan gibi olmalı ki, vuslat anımızda bayram olsun...
Kimileri oruç tutarken, kimileri de oruca tutulurlar.
Oruca tutulmayıp, orucu tutan insanın oruçla ulaştığı manevi derece ve ahlaki güzelleşme; ihlas derecesine; bilinç, şuur derecesine göre farklılık arz edecektir mutlaka..
Oruç tutanlar, tuttukları oruç ile sabır, diğergâmlık, arınma, takva ile heybelerini doldururken, oruca tutulanlar ise iftarda yiyeceği yemeğin çeşitlerini düşünerek, iftar sofrasını ziyafet sofrasına çevirip, gün boyu yememenin acısını çıkarırcasına hareket edip, hazımsızlık hastalığıyla boğuşur!..
Bu Ramazan bizim arınma ayımız olsun. Bunun için gelin, okunacak hatimlerimizi anlamıyla birlikte okuyalım.
İmanımızı takva ile güçlendirelim.. Ahlakımızı vicdan terazisinde tartıp, Kur’an ahlakının ağır basması için çabalayalım...
Evlerimizi rıza-i ilahiye muhalif olan her türlü şeyden arındıralım. Arındırdıklarımız arasında kardeşliklerimiz de olsun. Bu Ramazan, “Mü’minler kardeştir” ilkesine aykırı olan tüm duygu ve davranışların son bulduğu ay olsun!..
Bu Ramazan, hizipçilikten arınmamıza ve her türlü gayr-i meşrû asabiyetten kurtulmamaza vesile olmalı!. Ümmet bilincini kuşandığımız zaman, hem Ramazan ayının, hem de bayramın mübarek kılınacağını unutmamamız gerekir.
Sabiha ATEŞ ALPAT-Misak Dergisi

4 yorum:

  1. Hakkını helâl et canım ablam, öyle mahcubum ki, kaç zamandır aklimdasin ama bir türlü uğramak nasip olmadi.
    Nasılsın balim, iyisindir InşaAllah?
    Rabbim tüm ibadet ve dualarini kabul buyursun.
    Öpüyorum seni tatlı yanaklarindan.
    Selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esteğfirullah canım benim ne kusuru!düşünmen yeter Rabbim razı olsun,hayırlı işlerinde başarılar versin(amin),
      elhamdulillah çok iyiyim,çok teşekkür ederim,
      içten dualarına bil mukabele diyorum,
      kalbi sevgilerimle,hayırlı ramazanlar...

      Sil
  2. SElamünaleyküm ablacım hayırlı ramazanlarınız ola dilerim rabbim ibadetlerimizi kabul etsin magfiret etsin bağışlasın acizliğimizi yetersizliğimizi ablam daha evvel uğrayamadım sevgilerimi bırakıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım kardeşim,
      güzel dualarına amin ve bil mukabele diyorum,
      kalbi dua ve muhabbetlerimle,hayırlı ramazanlar...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.