Pages

25 Haziran 2013 Salı

RAMAZANDA SABAH NAMAZI NE ZAMAN KILINABİLİR?NAMAZ VAKİTLERİ

Allah'ın adıyla...
Yaklaşan mübarek Ramazan ayı ile beraber sabah namazının ne zaman kılınacağına dair sorular,kafamızı karıştırır,bu karışıklığa aşağıdaki parağraf son noktayı koyuyor. Yazının devamında da namaz vakitleri ile ilgili delillendirilmiş bilgileri bulabilirsiniz.

Yazıya geçmeden önce bir ayrıntıyı belirtelim. Tarık Ebu Abdullah hoca ramazanda imsak vakti girince sabah namazı vaktinin girmediğini dolayısı ile bu ezanla sabah namazı kılınmamasını özellikle vurguluyor.

İmsak ezanından yarım saat sonra sabah namazı kılınmalı öncesinde kılınan namaz vakit girmediği için sabah namazı olmaz nafile namaz olur.
Aşağıda alıntıladığım kısımda 20 dak.denilmiş ancak işi sağlama bağlamak için yarım saat bekleyip sonra sabah namazını kılmak Allahu A'lem daha isabetli olacaktır.
************
"Ramadan ayında ezanın imsak vaktinde okunması, imsak vaktinden sonra ezanı duyarak insanların yeme ve içmeyi bırakması içindir. Ramadan ayında okunan ezan, ihtiyaten erken okunması söz konusudur. Bu sebeble normal imsak vaktinden en az 20 ' dakika kadar daha sonra sabah namazı kılınmalıdır."
Kaynak-İslam tr
 ******
"Allah Azze ve Celle buyuruyor ki; “Namaz müminler üzerine vakitleri belli bir farzdır.”(Nisa 103)
Abdullah İbnu Amr İbni'l-Âs (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor:
"Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Öğlenin(başlama) vakti, güneşin (tepe noktasından batıya) meylettiği zamandır. Kişinin gölgesi kendi uzunluğunda olduğu müddetçe öğle vakti devam eder, yani ikindi vakti girmedikçe.
İkindi vakti ise güneş sararmadıkça devam eder.
Akşam vakti ufuktaki aydınlık (şafak) kaybolmadığı müddetçe devam eder.
Yatsı namazının vakti orta uzunluktaki gecenin yarısına kadardır.
Sabah namazının vakti ise fecrin doğmasından (yani şafağın sökmesinden)başlar, güneş doğuncaya kadar devam eder. Güneş doğdu mu namazdan vazgeç. Çünkü o, şeytanın iki boynuzu arasından doğar."
(Muslim, Mesâcid,173, (612); Ebu Dâvud, Salât 2, (396); Nesâî, Mevakît 15, (1, 260))
İbnu Abbâs (radıyallâhu anhumâ) anlatıyor:
"Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Cibril (aleyhisselâm) bana, Beytullah'ın yanında, iki kere imamlık yaptı. Bunlardan birincide öğleyi, gölge ayakkabı bağı kadarken kıldı.
Sonra, ikindiyi her şey gölgesi kadarken kıldı.
Sonra akşamı güneş battığı ve oruçlunun orucunu açtığı zaman kıldı.
Sonra yatsıyı, ufuktaki aydınlık (şafak) kaybolunca kıldı. Sonra sabahı şafak sökünce ve oruçluya yemek haram olunca kıldı.
İkinci sefer öğleyi, dünkü ikindinin vaktinde her şeyin gölgesi kendisi kadar olunca kıldı. Sonra ikindiyi, her şeyin gölgesi kendisinin iki misli olunca kıldı. Sonra akşamı, önceki vaktinde kıldı. Sonra yatsıyı, gecenin üçte biri gidince kıldı. Sonra sabahı, yeryüzü ağarınca kıldı.
Sonra Cibrîl (aleyhisselam) bana yönelip: "Ey Muhammed! Bunlar senden önceki peygamberlerin (aleyhimussalatu vesselâm) vaktidir. Namaz vakti de bu iki vakit arasında kalan zamandır!" dedi. "
(Tirmizî, Salât 1, (149); Ebu Dâvud, Salât 2, (393))
Âişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor:
"Mu'min kadınlar, Rasulullah (aleyhissalatu vesselâm)'la birlikte sabah namazlarını, bürgülerine sarılmış olarak kılarlardı. Sonra, namazlarını kılınca evlerine dönerlerdi de bu esnada karanlıktan dolayı kimse de onları tanıyamazdı."
(Buhârî, Mevâkît 13, 27,; Muslim, Mesâcid 231, (645) )

Abdullah İbnu Râfi' Mevla Ummu Seleme'den kaydedilen bir rivayette şöyle denmiştir:
"Abdullah İbnu Râfi', Ebu Hurayra'ye namazların vaktini sormuştu. Ebu Hurayra kendisine şu açıklamayı yaptı:
"Ben sana haber vereyim: Gölgen kendi mislin kadarken öğleyi kıl. İkindiyi gölgen iki mislin olunca kıl. Akşamı güneş batınca kıl. Yatsıyı seninle arana gecenin üçte biri girince kıl. Sabahı da alaca karanılıkta kıl."
(Muvatta, Vukutu's-Salât 9, (1,8). 6)
Ebu Saîd (radıyallahu anh) anlatıyor:
"Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
"Sabah namazını kıldıktan sonra güneş yükselinceye kadar artık namaz yoktur. İkindiyi kıldıktan sonra da güneş batıncaya kadar namaz yoktur."
"Sizden kim, ikindi namazının bir secdesini güneş batmazdan önce kılabilirse, namazını tamamlasın, sabah namazının da bir secdesini güneş doğmazdan önce kılabilen, namazını tamamlasın."
(Buhâri, Mevâkît 28,17; Muslim, Mesâcid 163, (608)
Hz. Burayde (radıyallahu anhu) anlatıyor:
"Bir adam Rasulullah (s.a.v.)'e namazların vaktinden sormuştu.
Rasulullah (s.a.v.) Ona: "Şu (önümüzdeki) iki günde namazları bizimle kıl!"buyurdu.
(O gün) güneş tam tepe noktasından (batıyor) kayınca ezan için Bilâl'e emretti. O da öğle ezanını okudu. Sonra öğle için kâmet okumasını emretti. Sonra güneş yüksekte, beyaz parlak iken emretti ve ikindi için kâmet okudu. Sonra güneş batınca emretti, akşam için kâmet okudu. Sonra ufuktaki aydınlık kaybolunca emretti, yatsı için kâmet okudu. Sonra şafak sökünce emretti sabah için kâmet okudu.
İkinci gün olunca, Bilâl'e ortalığın serinlemesini beklemeyi emretti. O da öğleyi, ortalık iyice serinleyinceye kadar geciktirdi. İkindiyi, güneş yüksekten, dünkü vakitten biraz sonra kıldı. Akşamı ufuktaki beyazlık kaybolmazdan az önce kıldı. Yatsıyı gecenin üçte biri geçtikten sonra kıldı. Sabahı ortalık iyice ağarınca kıldı.
Sonra Rasulullah (s.a.v.): "Namaz vakitlerinden soran kimse nerede?" diye sordu.
Soru sahibi: "Benim ey Allah'ın Rasulu!" dedi.
Rasulullah (s.a.v.): "Namazlarınızın vakti, gördüğünüz (iki vakit) arasındadır. dedi."
(Muslim, Mesâcid 176, 177, (613); Tirmizî, Salât 115, (152); Nesâî, Mevâkît 12, (1, 258) 
Kaynak-İslam tr net 
*************
"48- Sabah namazının vakti, ikinci fecrin doğuşundan güneşin doğuşuna kadar olan namazdır. İkinci fecir, sabaha karşı doğu tarafın ufkundan yayılmaya başlayan bir aydınlıktan ibarettir. Bununla sabah vakti gerçek olarak girmiş olur. Bunun için buna "Fecr-i Sâdık" denir. Bunun karşılığı, birinci fecirdir ki, gökte iki tarafı karanlık dörtgen bir çizgi şeklinde beliren bir beyazlıktır. Bu az sonra kaybolur. Arkasından bir karanlık gelir. Bundan sonra ikinci fecir meydana gelir. Bu birinci fecre, sabahın gerçekten girdiğini göstermediğinden ve yalancı bir aydınlık olduğundan, Fecr-i Kâzib (yalancı fecir) adı verilmiştir. Bu fecir gece hükmündedir. Onun için bu vakitle ne yatsı vakti çıkmış, ne de sabah vakti girmiş olur. Öyle ki, bu vakit içinde yiyip içmek de, oruç tutan kimseye haram olmaz.

  49- Sabah namazını ortalık açılıp ağardığı zaman kılmak müstahabdır ve daha faziletlidir. Buna "İsfar" denir. Şöyle ki: İkinci fecrin aydınlığı tam meydana çıkıp da gecenin karanlığının açılacağı zamandır ki, atılan bir okun nereye düştüğünü atıcının görebileceği bir vakte kadar sabah namazı geciktirilmelidir. Aynı zamanda, kılınan bir sabah namazının fesadı halinde, o namazı güneş doğmadan önce sünneti ile kılabilecek bir zaman da kalmalıdır. Yalnız kurban bayramının ilk gününde Müzdelife'de bulunacak hacılar, için, o günün sabah namazını hemen fecrin arkasından daha ortalık karanlık iken kılmak daha faziletlidir. Buna "Tağlis" denilmektedir. Üç imama göre, her zaman tağlis daha faziletlidir."

Kaynak-Tahavi com 

4 yorum:

  1. Çok güzel ve yararlı bilgiler.paylaşım için Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  2. Allah razi olsun canim kardesim Allah namazlarimizi geregi gibi kilmamazi nasib etsin cumlemize...

    YanıtlaSil
  3. Sahuru bitiren ezandan en az yarım saat sonra sabah namazını efa etmek çok daha idabetli olacaktır.

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.