Pages

4 Eylül 2012 Salı

KIZILCIK REÇELİ TARİFİ ve KIZILCIĞIN FAYDALARI

"Ey Rabbimiz! (Amellerin) hesap olunacağı gün beni, ana-babamı ve müminleri bağışla!" 
(İbrahim suresi 41.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Rabbimin adıyla başlarım...
Rabbimin bizlere nimetlerinden birisi de sevdiklerimizle bir arada olmak,güzel insanlar tanımak,onlarla sohbet etmek.
Mübarek Ramazan bayramı vesilesi ile bu güzel nimetlere gark oldum.
Yeni insanlar,uzuuun zamandır görmediğim güzel insanlar,farklı hayatlar,ibretlik hayat hikayeleri...
Acı, tatlı bir çok yaşanmış,yaşanan hayat hikayesi dinledim,kimi zaman tebessüm ettim,kimi zaman duygulandım.Bu bayram benim için bambaşka güzeldi,elhamdulillah.
Tanıştığım güzel insanlardan birisi de sevgili Nuray kardeşimdi.Bahçelerinde keyifli bir gezi yaptık,sohbet ettik,kayısı ve kızılcık topladık.Kızılcık reçelini de onun tarifi ile yaptım.
Gelin kısaca anlatayım.

MALZEMELER
1 kg.kırmızı olgun kızılcık,
4 su bardağı toz şeker,
3,5 su bardağı su,
KIZILCIK REÇELİ NASIL YAPILIR?
*su ve şekeri beraber kaynatıp koyuca bir şurup hazırlayın,
*yıkanmış kızılcıkları bu şuruba atın,
*ara ara üzerinde biriken köpüklerini kevgirle alın,
*yarım saat daha kaynatıp reçelin altını kapatın,
*sıcakken kavanoza yerleştirin,
*iyice soğuyunca kavanozun ağzını kapatın,
NOT:Kızılcığın pelteleşme özelliği var,eğer reçeliniz pelteleşirse endişe etmeyin,lezzeti ve faydasından hiçbir şey kaybetmemiştir,o şekilde de tüketebilirsiniz.
reçelimiz hazır,afiyet olsun,şifa olsun,şükrünüz bol,ibadetleriniz devamlı ve huşulu,hayır dualarınız makbul olsun(amin).
Son olarak da Kızılcık meyvesinin faydaları nelerdir?merak ediyorsanız aşağıdaki yazıyı okuyun.
KIZILCIĞIN FAYDALARI
Bitkisel özellikleri, kimyasal yapısı ve kullanımı: Anadolu’da Kiren, Güren, Zuhal olarak da bilinmektedir. Meyvelerinden yapılan ezme Kiren ekşisi olarak isimlendirilmektedir.
Kızılcığın gövde kabukları ve meyveleri kullanılır. Meyvelerinde şekerler, müsilaj ve organik asitler, kabuklarında ise reçineli maddeler, tanen ve müsilaj bulunmaktadır. Kızılcık meyvelerinden ezme, marmelat, reçel, meyve suyu yapılmaktadır.
Kızılcık meyvesinde % 25 kuru madde, % 11 organik asitler, pektin, A, B ve C vitaminleri, Ca, P, Mg ve Fe bulunmaktadır. Portakala göre yaklaşık iki kat daha fazla C vitamini içermektedir. Karbonhidratları glikoz, früktoz ve sakarozlar oluşturmaktadır.
Halk dilinde türkülere konu olmuş kızılcık, güzel Anadolu’muzun zengin meyve folklorü içerisinde güzide bir meyvesidir. “Kızılcığın tüketildiği yerde hekime gerek yoktur” diyen Lokman hekim bu meyve türünün önemini ne güzel belirtmiştir. Yıllardır farmakologların ilgisini çekmiş olan kızılcık, reçel, marmelat ve meyve suyu sanayii yönünden de önemli bir hammadde durumundadır.
 Kızılcık insan sağlığı bakımından çok önemli etkilere sahiptir. Meyve suyu serinletici ve ateş düşürücü bir etkiye sahiptir. Meyvede organik asitlerden malik asit, sitrik asit ayrıca müsilaj ve şekerler bulunur. Mayhoş ve sulu olan meyveleri % 7-9 oranında şeker ihtiva eder. Vitamin C içeriği bakımından oldukça zengin bir meyve türüdür. 97.4 – 120.4 mg/100 g vitamin C içerir. Bu değer 43 mg /100 g C vitamini içeren Portakalın yaklaşık üç katıdır. Meyveleri suda haşlanarak kabızlık giderici olarak kullanılır. Etkili ve zararsız bir kabızlık gidericidir. Gövde ve dal kabukları tanen maddesi taşıması dolayısıyla kurt düşürücüsü olarak kullanılır. Yaprakları kurutulup toz haline getirilerek yarayı kurutucu ve tedavi edici olarak kullanılır.
Gıda sanayi yönünden de büyük önem arz eden kızılcık meyveleri, reçel, marmelat, pestil, şurup, meyve suyu ve komposto gibi değerlendirme şekillerine uygunluk arz eder.
Taze meyveler ve meyve suyu şeker hastalığında, sıtma, ishal ve dizanteri vakalarında oldukça etkilidir. Yine meyve ve çekirdeği toz haline getirilerek su ile karıştırılarak içirildiğinde, çocuklarda görülen ishal ve dizanteri hastalığını kısa sürede geçirmektedir. Kabız edici özeliği vardır. Kurutulmuş meyveleri çay olarak demlenerek içildiğinde de ishal kesici etki göstermektedir. Meyveleri veya hoşafı ağız içi yaralarına iyi gelmektedir. Karaciğer zafiyetine, kalın bağırsak iltihaplarına kızılcık şifalı gelmektedir. Kızılcık meyvesi veya şırası safrayı temizler, mideye kuvvet verir, sıtmaya iyi gelir. Kızılcık yaprağı toz haline getirilerek iltihaplı yaralara sürülerek şifa görülür. Gövde ve dal kabukları ateş düşürücü olarak etkili olmaktadır. Kurutulmuş gövde kabuklarından 50 g alınıp 1 lt suda kaynatılarak günde 4 bardak içilir. Kızılcık meyvesi kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilirse ishali keser, karaciğer hararetini giderir. Kızılcık meyveleri kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, bağırsak gazlarını giderir, mideyi kuvvetlendirir, safrayı keser. Basur için kızılcık marmeladı yemeklerden önce yenmeye devam edilmelidir. 100 g yenebilir kısmının biyokimyasal özellikleri:
SÇKM % 13.50-24.10, pH 2.85-3.10, titre edilebilir asitlik % 2.41-2.65, toplam şeker % 6.7-9.3, indirgen şeker % 7.71-8.43, Vit C. 48.39-122.4 mg, tanen 131.51-1887 mg/L, karbonhidratlar 25 g, Organik asitler 11 g. 
 KAYNAK-Prof. Dr. Turan KARADENİZ

13 yorum:

  1. selamünaleyküm hayatcemresikardeşim sessiz takipçinim ALLAH razı olsun yazılarınız çok güzel tariflerinizde birebir tutuyor. sizden çok yararlanıyorum .hakkınızı helal edin .ALLAHA EMANET OLUN.oğlumun epostası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam kardeşim,
      sessizliğinizi bozmanız beni ne kadar çok sevindirdi anlatamam Rabbim sizden de razı olsun(amin),
      faydalanmanıza vesile olabiliyorsam bu benim için büyük bir devlet,hakkım varsa helal olsun,
      en Emin'e emanetsiniz gönlü güzel kardeşim...

      Sil
  2. abla ellerine sağlık. biz de çok seviyoruz kızılcığı ama biz genelde marmelat olarak tüketiyoruz.

    ben de bu yıl ilk defa kızılcık tarhanası yaptım. henüz kuruma aşamasında. tüm işlemleri bitince paylaşacağım inş.

    bebeği sormuşsun henüz gelmedi :)) 2 ayımız kaldı inş.
    allaha emanet ol..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebrucum,
      kızılcık tarhanasını ilk defa senden duyuyorum,
      merak ettim şimdi :)bekliyorum...

      O şirin mevzuya gelince;
      Hadi hayırlısı,Allah sizleri sağlık ve hayırla buluştursun,
      sende en Emin'e emanetsin,sevgilerimle...

      Sil
  3. Zeynep kübra13 Ekim 2013 23:47

    Buzluktan yarım kg kadar kızılcığım var onu çıkarıp bu reçeli yapmak istiyorum. Çözülmesini beklemem lazım değil mi? Bir de tüm malzemeyi yarıya indirsem olur mu yarım kg için? Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. Size komşu olmak isterdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepcim ben hiç kızılcığı buzluğa atmadım,o yüzden de bu konuda bir deneyimim olmadı,
      ölçüler aynı oranda olduktan sonra tabii ki yarıya da indirip hazırlayabilirsin,yakın olmasak da,beni komşun say :)
      kolay gelsin.

      Sil
  4. Zeynep kübra14 Ekim 2013 00:16

    Ama komşum olsaydınız ara sıra ikram ederdiniz :) :)

    YanıtlaSil
  5. Bende çok faydasini görüyorum rizede daglardantoplanmis kizilciklarim vardı bu sene.malesef bittiler nasıl üZülüyorum var ya,bagirsaklarima iyi geliyordu ama biraz.sanki.kabızlık etme özelliği var gibi kimi yerlerde tam.aksi soyleniyor ama bazı günler bağırsak için iyi bazen de kabızlık ediyor gün aşırı ya da iki günde bir iciyorum o sebeple, tarifleriniz çok güzel ellerinize, emeginize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar yemeklerden önce yenildiğinde hazmi kolay sonra yenildiğinde zorlastirirr

    YanıtlaSil
  7. merhaba
    sayfaya fazla ziyaretci cekmek icin dini motifler kullanmak
    vaazlari eklemek ne anlama gelir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun ne anlama geldiğini bence en iyi siz bilirsiniz,

      baksanıza sizin gibi dine hazımsızı bile sayfaya çekmeyi başarmışım..

      Ben bu paylaşımlarımla takipçilerimi Cennete çekmeye çalışıyorum, sizde davetlisiniz.

      Sil
    2. Sizin şahsınızda bütün adsız yorum yazsnlar okusunlar:

      Bir adınız vardır bir daha onunla yazın aksi takdirde yorumunuzu yayınlamam, tabi hakaret ve küfür içerirse adınızla da olsa yayınlamam

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.