Pages

27 Ekim 2015 Salı

Bol Muzlu Çikolatalı Pasta

"Bir kişide Allah korkusu azalırsa, yaratılmışların korkusu artar."
İbn Teymiyye rahimehullah
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Uzuuun bir aranın ardından tembelliğimi atıp pasta yaptım. Resimler istediğim gibi değil ama idare edin. Lezzeti görüntüden çok çok daha güzel. Çikolata ve muzun birbirine karışan kokuları ile rayihası çok hoş bir pasta. Yapımı ise gayet basit, aynı zamanda bereketli de bir pasta daha ne olsun değil mi?

25 Ekim 2015 Pazar

Tesbihle Zikir Bid’at Mıdır?

بسم الله الرحمن الرحيم
Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Parmaklarla zikir yapmanın sünnet olduğunu, günümüzde “tesbih” diye bilinen tesbih aracıyla veya benzerleriyle zikir yapmanın ise el-Elbânî, Abdulmuhsin el-Abbâd, Bekr Ebu Zeyd gibi kimi âlimlere göre caiz olmadığını, bid’at olduğunu, İbn Teymiyye, Şevkânî, San’ânî gibi kimi ulemaya göre ise bunda bir beis olmadığını, buna cevaz veren âlimlerin geneline göre parmaklarla zikir yapmanın daha faziletli olduğunu, kimine göre ise; eğer kişi zikrederken hata yapmaktan/karıştırmaktan emin ise parmaklarla, değilse tesbih ile zikretmesinin evla olduğunu biliyor muydunuz?


Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) kadınlara şöyle demiştir: “Tesbîh’i (Subhânallâh sözünü), tehlîli (lâ ilâhe illallâh sözünü) ve takdîsi (Subhâne’l-Meliki’l-Kuddûs veya Subbûhun Kuddûsun Rabbu’l-Melâiketi ve’r-Rûh sözünü) bırakmayın. (Bunları) parmaklarla sayın (ta ki parmaklardan çıkan günahlar ondan dökülsün.) Zira parmaklar (diğer azalar gibi yaptığı hayır ve şer işlerden) sorulacak, konuşturulacaklardır (ya sahiplerinin lehine ya da aleyhine şahitlikte bulunacaklardır)…” (Tirmizî, Ebu Dâvud)

Abdullah b. Amr (radiyallahu anhumâ) şöyle demiştir: “Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’i tesbîhi (Subhânallah sözünü) sağ eliyle sayarken gördüm.” (Ebu Dâvud, Tirmizî, Nesâî)

21 Ekim 2015 Çarşamba

Âşûrâ Günü Âşûrâ Pişirmek Bidat midir?

Muharrem ayının onuncu günü Âşûrâ günüdür. Bu günü oruçlu geçirmek ilkin emredilmişti ve Ramazan orucunun emredilmesinden sonra isteğe bırakılmıştır. İmam el-Buhari (rahimehullah)’ın tahriç ettiği hadiste Aişe (radiyallahu anha) şöyle der:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَمَرَ بِصِيَامِ يَوْمِ عَاشُورَاءَ فَلَمَّا فُرِضَ رَمَضَانُ كَانَ مَنْ شَاءَ صَامَ وَمَنْ شَاءَ أَفْطَرَ

“Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Âşûrâ günü oruç tutmayı emrederdi. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra isteyen oruç tutardı isteyen tutmazdı.”

Âşûrâ gününde Beni İsrail Firavun’dan kurtulduğu için Yahudiler de bu gün oruç tutuyorlardı. Bunun için Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) onlara muhalefet olması için Muharrem’in onunu (Âşûrâ gününü) dokuzuyla beraber tutmayı tavsiye etmiştir.

19 Ekim 2015 Pazartesi

Yandım Çavuş Ayranı (Acılı Semizotu Cacığı)

Sahabe efendilerimizden Ebu Derda radiyallahu anhu şöyle diyordu: 
"Gayesi mide ve avret yeri olan kimse kıyamet günü hüsrana uğrar."
Abdullah İbn Mubarek Zuhd 612.
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Yazın köyde yemeklerin yanında en çok tükettiğimiz nefis bir tattı yandım çavuş ayranı :) İsmi böyle imiş. Aslında bir nevi cacık bu ama sarımsaksız bir cacık. Annem de yıllar önce bir  tanıdığından öğrenmiş bu lezzeti. O gün bu gündür de sık sık yapar biz acı sevenler de severek yeriz yandım çavuş ayranını.
Tarifi nasıl derseniz çok kolay yeter ki semizotunuz olsun.