İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

30 Haziran 2014 Pazartesi

Kur'an'a Saygı Kur'an'ı Yaşamakla Gerçekleşir

"Kur'ân okunduğu zaman, hemen susup onu dinleyin, umulur ki, rahmete nâil olursunuz."
(A'raf suresi 204.ayet meali)
Kur'ân Allah Rasulünün (sallâllahu aleyhi ve sellem) bizlere getirdiği en büyük mucize. Rabbimizden bizlere gönderilen, Cebrail (aleyhisselâm) tarafından Allah Rasulüne indirilen, Allah Rasulü'nün de bizlere aktardığı hayat rehberimiz... 

Rabbimiz kullarına merhametinin bir gereği olarak Kur'ân'ı bizlere göndermiş... Kur'an'a uyan, Rasulullah'ın (sallâllahu aleyhi ve sellem) kılavuzluğunu kabul edip sünnetine uyan, O'nun(sallâllahu aleyhi ve sellem) örnekliğini örnek kabul edip hayatına yansıtan, Kur'ân'ı yaşayanlar Allah'ın (azze ve celle) izni ile cennetlere varis olacaklar.

Kur'ân hem okunmak, hem dinlenilmek, en önemlisi yaşanmak için var. Kur'ân'ı dinlemenin önüne saygı adı altında yıllarca engeller konulmuş. Keza okumanın önünde de benzer engeller var. Hani hep anlatılır Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi Kur'ân'a saygısından, Kur'ân'ın olduğu odada sabaha kadar oturmuş, Kur'ân'a saygısızlık olmasın diye ayaklarını uzatıp yatmamış. Atalarımızın Kur'ân'a saygısı büyükmüş, onların saygısını takdir ediyoruz ancak Kur'ân'a saygı onu yükseklerde tutmak, bulunduğu odada yatmamak, ayaklarını uzatmamaktan ziyade asıl onu hayatımıza rehber kabul etmekle, içindeki buyruklara uymakla gerçekleşir.

27 Haziran 2014 Cuma

Damla Sakızlı Etimek Tatlısı

"O, hanginizin daha güzel iş yapacağınızı denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O, üstündür, bağışlayandır. " 
(Mülk suresi 2.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
İşte ayların en güzeli, ayların sultanı mübarek Ramazan kapımızda. Ruhlarımızı arındırmak bizleri silkelemek için, bizi bize döndürmek için geliyor. Rabbim bizleri Ramazandan en kazançlı şekilde çıkıp günahlarından arınmış salih kullarından eylesin, yolunda gayretimizi, huşumuzu şevkimizi artırsın(amin). Bu duygu ve dualarla cumamız, Ramazanımız hayır olsun...
Ramazandan önceki son yemek tarifim bir tatlı olsun istedim.İftar sofraları, misafir sofraları için de tercih edilebilecek sıcak yaz günlerine uygun hafif bir tatlı, damla sakızlı etimek tatlısı.
Bu güne kadar evde yaptığım ikinci etimek tatlısı, bilinen etimek tatlısının  damla sakızlı versiyonu oldu. 
Etimek tatlısını yıllar önce hep kardeşimde yer ve çok beğenirdim. Etimek tatlısı, o günlerden kalan tatlı bir hatıradır benim için ve her adını duyuşumda bana hep kardeşimi hatırlatır...
Bu tatlı için epey bir tarif okudum ancak bunlar benim için sadece bir fikirdi. Tatlıyı diğer hazırladığım kremalı tatlılardan edindiğim tecrübelerimle hazırladım, sonuçtan da çok memnun kaldım. Kardeşinin tatlıları gibi oldu mu? derseniz, onlarla karşılaştıramam zira onların tatlı hatırası o tatlıların da hem tatlılığını hem lezzetini tartışılmaz kılıyor...

İLK NAMAZ

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Diğer çocukları çoktan namaza alışmışlardı...Sıra en küçükteydi ama sanki daha önce hiç çocuğunu namaza alıştırmamış gibiydi..Daha çok küçük diye düşünüyordu. Sanki namazla ağır bir yükün altına girecekti küçük çocuğu. Ama neden her hareketi yapınca, gün içinde bir oyana bir bu yana koşuşturunca zor olmuyordu, yorulmuyordu da namazla mı yorulup sıkılacaktı? Şeytanın vesvesesi olsa gerekti bu durum. 
Zamanı gelmişti, yaşı yedi idi ve artık namaz için bismillah demeli ve başlatmalıydı, emir böyleydi zira, hiç bir bahanesi yoktu bu işin. Abileri de aynı yollardan geçmişti. Namaza alıştırmayı o zamanlar bu kadar düşünmemiş dert etmemişti. Evet olsa olsa bu rehavet şeytandan olmalıydı. Bu ilk alıştırma değildi zira...Dualar etti Rabbine, işini kolaylaştırsın diye. Tatlı yavrusu zaten söylemişti ona "anne beni sabah namazına kaldır" diye. Bu da zamanın geldiğini gösteriyordu. Hem aile fertleri kılarken o sıkılıyor, ne yapacağını şaşırıyor boşta kalıyordu. 
Evet artık zaman gelmişti. Hem mevsim yazdı, vakit araları uzundu, namaza alıştırmak için bu da güzel bir fırsattı. Tatlı yavrusuna artık namaza başlayacağını beraberce namaz kılacaklarını anlattı. Hiç itiraz etmedi yavrusu, "tamam" dedi. Sabah namazında annenin bir hayli heyecanı vardı, tatlılıkla dil döktü ancak çocuk kalkamadı, fazla üstelemedi. 

25 Haziran 2014 Çarşamba

Taze Bamya Yemeği

 "O (Rabb) ki yeri sizin için bir döşek, göğü de bir bina yaptı. Gökten su indirdi, onunla size rızık olarak çeşitli ürünler çıkardı. Öyleyse siz de, bile bile, Allah'a eşler koşmayın." 
(Bakara suresi 22.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Bamya, yaz mevsiminin en kıymetli sebzelerinden birisidir. Daha çok da tazeliğinden dolayı küçükleri makbuldür. Ancak yaz başında alınmışsa istediğiniz özellikte bir bamya bulmanız çok daha kolay. Hatta ilk çıktığında çok miniklerinden ziyade biraz daha büyümüş olanlarını almak daha isabetli bir seçim olacaktır Allahu A'lem. 
Aldığım bamyaların, büyüğü küçüğü hepsi tazecikdi ve çok kolay piştiler. Evimizde bamya nadir pişer zira yine benden başka taliplisi yoktur, pişirince ahali mecburiyetten yer, yer ama işte öyle...Bamyanın gönlünü almak da yine bana düşer :) Evde kuşbaşı et varsa etle, yoksa kıyma ile hazırlamayı tercih ederim. İşte tarifini vereceğim patatesli olanını da kıymalı hazırladım. Bamyanın suyunun uzamaması önemlidir, bunu başarmak da Allah'ın izni ile çok kolaydır.

Dondurucuda Bamya Nasıl Saklanır?

Allah'ın adıyla...
Belkide taze fasulyeden sonra dondurucuda muhafaza etmeye en uygun sebze taze bamyadır.
Taze bamyanın firesiz ve en taze hali ilk çıktığı mayıs ve haziran ayları. Sonrasında ise kartlaşmış bamyalara rastlamak daha fazla mümkün.
İşte ben de pazardan aldığım bamyanın az bir kısmını dondurucuya atmak için hazırladım. Hazırladığım bamya yarım kg.dan azdı. Bir adet en küçüğünden kırmızı salçalık biberi(kırmızı biber, olmazsa olmaz değil) küçük kareler halinde doğradım,1 adet domatesinde kabuklarını soyup doğradım,biber ve domatesleri yağsız olarak bir kaç dak.pişirdim,

22 Haziran 2014 Pazar

Patateslerimden Haber Var :)

 "Gökleri yeri ve her ikisinde yaydığı canlıları yaratması da Allah'ın kudretinin delillerindendir. O'nun dilediği zaman onları biraraya toplamaya da gücü yeter."
(Şura suresi 29.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan,her yaratışı mükemmel ve eşsiz olan yüceler yücesi Rabbimin adıyla...
Hani hatırlarsınız bundan iki ay öncesinde filizlenen patateslerimle tatlı ve meraklı bir serüvenin ilk adımını atmış ve bu durumdan sizleri haberdar etmiştim.Ben patatesleri güzün beklerken iki ayın sonunda serüvenimiz nihayet buldu. Onların çiçeklerini hiç göremedim :( bu benim için bir hayal kırıklığı oldu. Çiçeklerini görememek bir yana bu kadar erken de sararıp solacaklarını bilmiyordum. Onları o şekilde günlerce de beklettim hatta onlara küstüm. Bir önceki yazıda da onlardan bir fotoğraf paylaşıp ümitsizliğiminden haberdar ettim. Topraklarının altına bakmak ta bile isteksiz davrandım. Ta ki anneme durumu anlatıncaya kadar. Annem olanları normal karşıladı ve toprağın altına bakmamı söyledi.Sonrasında neler mi oldu? Yazının devamında hikayenin devamını bulabilirsiniz...

20 Haziran 2014 Cuma

Vahye Teslim Olmayan İnsan, Hevâsını İlâh Edinir

YERYÜZÜNDE insanoğlunun en büyük tuğyanı, Allahû Teâla’nın (cc) gönderdiği dine razı olmayıp din uydurmaya kalkışması ve başkaları tarafından uydurulmuş, üretilmiş beşeri dinlere razı olmasıdır. Dinin kaynağı insan değil, Allah’tır. Din, Allahû Teâla (cc) katından gelmiştir. Allah’ın gönderdiği dinden başka din olmaz. Allah’a imanı olan Allah’ın gönderdiği dinden başka din aramaz. Rabbimiz uyarıyor:
“Peki onlar, Allah’ın dininden başka bir din mi arıyorlar? Oysa göklerde ve yerde her ne varsa -istese de, istemese de- O’na teslim olmuştur ve O’na döndürülmektedirler.”(1)
Bu âyet-i kerime’nin esbâb-ı nüzulü hakkında Kelbi (rh.a.) der ki: Ka’b b. El- Eşref ile arkadaşları Hıristiyanlarla birlikte anlaşmazlıklarının çözümü hususunda hüküm vermek üzere Rasûlüllah (sav)’in yanına geldiler ve şöyle dediler: “Bizden hangimiz İbrahim dinine daha layıktır?” Hz. Peygamber (sav): “Her iki kesiminiz de onun dininden uzaktır” deyince onlar: Hayır biz senin verdiğin bu hükme razı olmuyoruz ve seninin dinini de kabul etmiyoruz” dediler. Bunun üzerine Allahû Teâla’nın: “ Yoksa Allah’ın dininden başkasını mı arıyorlar?” buyruğu nazil oldu.(2)

19 Haziran 2014 Perşembe

Yoğurtlu Bulgur Salatası

"Dünyaları verseler, tek gözünü vermezsin. İki gözünü verene, neden secde etmezsin ?"
(Necip Fazıl Kısakürek)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Bulguru genellikle pilav ve köfte türü yiyecekleri hazırlamak için kullanırız. Bu değerli besinin salatası da yapılıyor. Ben ilk defa denedim ve miktarı gayet az tutmaya çalıştım malum, bizimkiler.....
Bu salataya özellikle ceviz çok yakışıyor. Aslında salata türlerinde cevizi pek tercih etmem ama bu salata ile cevizin mükemmel bir uyumu var. Nohut ve mısırda çok yakışıyor, keza diğer kullandığım malzemelerde...Bir de bu salatada zeytinyağını en az diğer salatalarınızda olduğu miktarda hatta biraz daha fazla kullanın, zira içindeki zeytinyağı da lezzetini artıran önemli bir etkiye sahip.

15 Haziran 2014 Pazar

Elde Açma Kolay Börek

"De ki: "Rabbim rızkı dilediğine genişletir, dilediğine sıkar. Fakat insanların çoğu bilmezler."
 (Sebe suresi 36.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Bizleri yedirip içiren,sayısız nimetlerle donatan,yüce Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun...
Bilirsiniz el açması börekler hazır yufka ile yapılanlardan çok daha lezzetli olur,harcanan emek belki de lezzetli olmalarının başta gelen faktörlerinden birisidir,tabi doğru malzeme kullanılmış ve usulüne uygun yapılmışlar,nar gibi kızarmışlarsa...
Ama malum hepimiz yufka açmayı beceremiyoruz veya zorlanıyoruz.İşte bu börek özellikle yufka açma ile ilgili sıkıntı yaşayanların kolayca hazırlayabileceği elde açma bir börek.Hani kolay baklavada belli sayıda katlar beraber açılıp büyütülüyor,bunda da aynı yöntem uygulanıyor,ancak bunda katlar arasına yağ sürülüyor.

Evdeki Böcek, Sinek, Karınca, Örümcek Haşere Gibi Hayvanları Öldürmek Caiz Mi?

 Dinimiz canlılara karşı merhametli ve şefkatli olmamızı emreder. Keyfî olarak bir hayvanın öldürülmesine cevaz vermez. Avcılığı meşru sayar. Ancak hayvanların neslini tüketmemek, keyfi öldürmemek, bir ihtiyaçtan dolayı avlanmak üzere birtakım prensibler koymuştur. Bazı hayvanlar çoğalıp iyice zararlı ve tehlikeli düzeye geldiklerinde onların öldürülmesini emreder. Zira her şey insan için, onun yararlanmasından yana yaratılmıştır. Yaratılan bazı canlılar ona zarar verecek duruma gelince imha edilmesindeki sakınca kalkar.
Hayvanlar (bilhassa evcil) aynı zamanda dünyamızı süslemekte, hayatımıza renk ve mana katmaktadırlar. Onları koruyup nesillerinin tükenmesini önlemek sünnettir. Rasûlullah (a.s.) efendimiz bir kediyi hapsedip aç ve susuz bırakarak ölümüne sebeb olan bir kadını cehennemle, susuzluktan dili dışarı sarkmış bir köpeğe, kuyuya inip ayakkabısına su doldurarak ona su içiren adamı da cennet ile müjdelemiştir.

Keyfî olarak bir serçenin öldürülmesine bile üzülen Rasûlullah (a.s.) efendimiz bu konuda da ummetini yeterince aydınlatmıştır.

12 Haziran 2014 Perşembe

Cennetin Kokusunu Bile Alamayacaklar!

Ebu Hureyre’nin Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemden rivayet ettiği bir hadis-i şerifte şöyle buyrulur:
“Cehennem ehlinden iki sınıf var ki, henüz onları görmedim. (Biri) sığır kuyrukları gibi kamçılarla insanları dövenlerdir. Diğeri de, giyinik, fakat çıplak olan, salınarak veya kibirlenerek yürüyen, öteki kadınlara da kendileri gibi olmayı telkin eden ve başları deve hörgücüne benzeyen kadınlardır. Onlar cennete girmeyecekler, onun kokusunu bile alamayacaklar. Hâlbuki onun kokusu şu kadar ve şu kadar mesafeden hissedilir.” 
 (Müslim: Cennet, 52)
Benzerlerine başka hadis kitaplarında da rastladığımız bu hadis-i şerifin Arapça aslı, çok özlü ve edebi olup, farklı şekillerde açıklanabilmektedir. Mesela “giyinik üryan kadınlar” diye tercüme edebileceğimiz “kasiyâtün ariyatün” ifadesi, özlü ve birçok manayı düşündürebilecek, edebi bir ifadedir.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemin, bu kadınların halini, böyle özlü ve üstü kapalı bir ifade ile işaret edip bırakmış olması, sanki bu kadınların halini detaylıca tasvir etmekten bile hayâ ettiğini anlatır gibidir. Ayrıca bu kadınların biçim olarak tarif edilmemiş olması, bu ifadeyi, birçok manayı içinde barındırmaya da elverişli hale getirmektedir.

Hadis i şerifi şerheden âlimler giyinik üryanlığın birkaç türünü örnek vermişlerdir. Mesela bu kadınların dış kıyafetleri ince kumaştan yapıldığı için beden hatlarını yeterince gizlemez. Veya kıyafet o kadar dardır ki, örtüyormuş gibi yaparak teşhir eder. Hatta o kadar cazip hale getirir ki olduğundan daha güzel gösterebilir. Bunlar giyinik üryanlığın ilk akla gelen örnekleridir. Ama başka türlü de olabilir.

10 Haziran 2014 Salı

GÜL TATLISI / MAFİŞ / ÇABUK TATLI

"Kim:
"Subhanallahi'l -Azimi ve bi-hamdihi* "(Yüce olan Allah'ı hamdiyle tesbih ederim)derse o kimse için cennette bir hurma ağacı dikilir."
Hadis-i şerif,Tirmizi,Deavat 60(3464);Nesai,Amelu'l-yevm vel'leyl ,(827)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Aynı durum sizde olur mu bilmem...Hani bazen canınız çok tatlı çeker.Uzun soluklu uğraşmak istemezsiniz,hemen basit bir şekilde hazırlanan bir şeyler ararsınız.İşte bu tatlımın yapılışı böyle bir anımın ardından geldi :)Bu ikinci yapışımdı.Çok kolay,yarım saat içinde hazırlanabilecek kadar kısa bir sürede ortaya çıkan bir tatlı.Kızartılmış olmasına rağmen,çok az yağlı,ve şekeri de çok hafif bir tatlı.Verdiğim malzeme miktarı ile resimlerde görülen miktarın bir adet tatlı fazlası oldu,zira bir adedinin tadına bakıp sonra resimledim :)

6 Haziran 2014 Cuma

YUSUF OLMAK

 Esaret içinde iffetli olmayı, özgürlük içinde iffetsiz kalmaya tercih etmektir YUSUF OLMAK...
Allah'a hamd, salat-u selamlar Rasulüne (s.a.v), âl ve ashabına ve onların izinden giden mü'minlere olsun...

Rabbimizin bizlere gönderdiği dupduru, her zaman taze, okunmakla bıkılmayan, hikmet deryası Kur'an'ımızın bizlere bildirdiği gayb haberlerinden ve kıssaların en güzeli olarak nitelendirdiği Yusuf kıssası üzerinde biraz tefekkür edelim.

Kur'an-ı Kerimde Yusuf suresinde anlatılan, Yusuf (a.s)'ın kıssası, içinde bir çok ibretler dersler barındıran çok kapsamlı bir haber. Kıssanın tamamını ele almak çoook uzun sürecek hakkında kitap yazılacak ki yazılmıştır, kadar geniş bir kıssa. Kıssanın bir kısmı ve üzerinde düşündürdükleri, günümüze yansımalarını konuşalım istiyorum.

Yusuf(a.s)'ın kıssası gördüğü güzel bir rüya(ayet 4) ile bir müjde(ayet 5) ile başlıyor. Yusuf babası tarafından çok seviliyor. Babası bütün çocuklarına karşı merhametli, adaletli ve sevgi ile muamelede bulunuyor ancak Yusuf'un sevgisi daha ağır basıyor insanoğlu kalbine söz geçiremez, kalp eşit sevemez ama bu adalete engel değildir. Yakup(a.s)'ın Yusuf'a olan bu sevgisinin diğer kardeşleri farkında ve Yusuf'a karşı içlerinde bir kıskançlık ve devamında kin besliyorlar. Onlar da babalarının sevgisini kıskanıyorlar(ayet 8).

Kıssa çeşitli yönlerden sevginin afetlerinden bahsediyor desek hata eder miyiz bilmiyorum.
Yusuf'un kardeşleri tarafından ortadan kaldırılmak istenmesi, babalarından uzaklaştırılmak istenmesi hep bu sevginin devamında geliyor. Babasının onu kardeşlerinden çok sevmesi onun kuyulara atılmasına(ayet 15), kendisini çok seven babacığından uzaklaştırılmasına bir sebep.

3 Haziran 2014 Salı

Yoğurt Kaymağından Tereyağı Nasıl Yapılır?

"O, göklerin ve yeryüzünün mülkü (hükümranlığı) kendisine ait olandır. Çocuk edinmemiştir. Mülkünde hiçbir ortağı da yoktur. O her şeyi yaratmış ve yarattığı O şeyleri bir ölçüye göre takdir etmiştir."
( Furkân Sûresi 2.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Rabbimin adıyla...
Bu haftaya pratik bilgiler haftası mı desek :) önceki yayınla beraber böyle söylemek yanlış olmaz.Bir sonraki yayın ise ilginizi çekeceğini umduğum yeni bir yazı olacak,midelerimize değil ruhumuza hitabedecek,tefekküre yönlendirecek inşeAllah....
Evde mayaladığınız yoğurdun kaymağı var ve yenilmiyorsa,bu kaymağı Allah'ın izni ile tereyağına çevirebilir,kahvaltılarınızda,pastalarınızda,kurabiyelerinizde veya yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Hakiki tereyağının ne kadar lezzetli ve aynı zamanda ne kadar besleyici olduğunu biliyoruz.Daha önce tereyağını konu ettiğim bir yazımı da sizlerle paylaşmıştım.O yazıyı okumayanlar veya tekrar hatırlamak isteyenler BURADAN okuyabilirler.
Gelelim evde katkısız mis gibi tereyağını nasıl hazırladığımıza...

1 Haziran 2014 Pazar

Kolay Mantı Yapımı/Mantı Yapmanın Pratik Yolu

Usâme İbnu Zeyd (r.a) anlatıyor: "Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Kim, kendisine yapılan bir iyliğe karşı, bunu yapana:
"Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin!)"
derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur"

Tirmizî, Birr 86, (2036)

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Bu yayın bir pratik bilgi olarak huzurlarınızda :)Mantıyı neredeyse sevmeyen yok gibidir.Yoğurtlusu,sulusu veya farklı şekilleri ile bizden bir lezzettir mantı.Ancak bir çoğumuzun mantı denildi mi adeta gözü korkar,bu korku yenilmesinden değil hazırlanmasındandır.Bir kaşığa kırk adet sığan Kayseri mantısından zaten geçtik :)varsın bizim kaşıklara bir kaç tane sığsın hiç önemli değil...Şöyle nefsimizi körleyecek,kolayca hazırlanacak,hamuru açma aşamasını kolayca halleceğim bir mantı benim için yeter de artar bile diyorsanız bu yöntem tam size göre.
Kolaylıkla hem ince hemde kocaman yufkalar açabilen marifetli hanımlar pek çoktur.Ancak kendi adıma ben o hanımlardan değilim :( tek tek yufka açmam gerekirse hamuru küçük tutup daha küçük ebatta yufkalarla idare etmeye çalışırım.Ancak mantı için uyguladığım bu yöntem tam bana ve benim gibi,yufka konusunda zorluk yaşayanlara özel.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur