İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

30 Haziran 2011 Perşembe

ÇİLEKLİ RULO PASTA

"Kur’ân eczanesinde, her derde devâ vardır; Son kullanma tarihi: Kıyâmete kadardır ..."
Allah'ın adıyla başlarım...
Mevsim yaz,ve yaz ortasına doğru yaklaşırken biz sanki güz havasındayız,dışarı çıkınca sıcak ancak özellikle geceleri hava yaz mevsimine göre bir hayli soğuk,Allah sıhhat afiyet versin de, yazı da görürüz inşaAllah :)
Çilek kullanarak yaptığım renkli bir pasta bu.
Uzun zamandır da yayınlanmayı bekliyor,ancak sıra gelmedi :) Takibedenler bilirler,sayfamda farklı bir çok pasta ve rulo pasta tarifi var,bu da onların çileklisi.İçindeki bir kaşık yağı saymazsak yağsız bir pasta diyebiliriz.Zaten krem şanti kullanmamışsam pastalarım hep bu şekilde yağsızdır,bir de şu şekere bir çözüm bulabilsek :)
PANDİSPANYA MALZEMELERİ
4 adet yumurta,
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker,
1 su bardağı un,
1/2 kabartma tozu,
1 yemek kaşığı su,
1 tepeli tatlı kaşığı kakao,
portakal kabuğu rendesi,
KREMA MALZEMELERİ
5,5 su bardağı süt,
3 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı nişasta,
limon kabuğu rendesi,
pişince içine ilave etmek üzere
4-5 yemek kaşığı toz şeker,
1 yemek kaşığı tereyağı,
Pastanın içine ilave etmek üzere 2 adet büyükçe muz,
yeteri kadar çilek 20-25 adet,
üst süslemesi için,1 çay kaşığı kakao,
YAPILIŞI
hazırlanan pandispanya hamuru yağlanmış fırın kağıdı serilmiş tepsiye yayılır,
önceden ısıtılmış,160-170 derece fırında pişirilir,en az 15 dak,
üzerinin hafif kuruması lazım ki, ruloya alıştırılırken üst kısmı kağıda yapışmasın,
hazırlanan krema mikserle iyice çırpılır,
yarıdan az kısmı pandispanyaya yayılır,
pandispanyanın üç parmak içine,uzun kenarına, yarıya kesilmiş çilekler bir şerit halinde dizilir,
üzerine muzlar yerleştirilir,
muzların iki yanı ve üstüde aynı şekilde çilekle kapatılıp,kağıdı yardımıyla pandispanya rulo şeklinde sarılır,
son kısmı alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirilir,
kremadan 3 yemek kaşığı bırakılıp,kalan fazla kısmı ile pastanın üstü ve yanları kapatılır,
ayrılan krema kakao ile iyice karıştırılır,
pasta süsleme aparatı ile pastanın üstü süslenir,kolay gelsin,afiyet olsun. 

22 Haziran 2011 Çarşamba

ŞEFTALİLİ(ŞEFTALİ DOLGULU)KURABİYE

"Evi Var mı, Arabası Var mı?
Kim Soruyor Güzel Bir Ahlakı Var mı, Namazı Var mı,Orucu Var mı?..
Dünya Malı Bugün Var. Yarın Varmı?.."
Rabbimin adıyla başlarım...
En son Mart ayı başlarında bu sayfada kurabiye tarifi vermişim,evet uzunca bir süredir kurabiye yapmadım,iyiki de yapmadım :) dozunda bırakıp kurabiye türlerini az tüketmek en iyisi sebebi malum...
Şeftalili kurabiye ise az miktarda idi,fırın tepsisini bile doldurmadı.Verdiğim ölçü ile 18-20 adet kadar kurabiye çıktı.

20 Haziran 2011 Pazartesi

PATLICAN SALATASI

Ebu Hureyre’nin (radiyallahu anhu) rivayet ettiği bir hadiste Allah’ın Rasulü şöyle buyurur:
“Ümmetimden iki sınıf var ki ben henüz onları gömüş değilim:
 Ellerinde öküz kuyruğu gibi kırbaçlar olup bununla insanlara vuranlar, diğeri de;
 Giyinik oldukları halde çıplak olan eğilerek-kırıtarak- yürüyen ve -erkekleri- kendilerine meylettiren kadınlar, sanki onların başlarında bükük deve hörgücü gibi bir şey vardır. Onlar cennete giremeyecekler ve kokusunu da işitemeyeceklerdir. Onun kokusu şöyle şöyle bir mesafeden hissedilir.”
(Müslim:2128 )
Yüce Rabbimin adıyla başlarım...
Yukarıdaki hadis-i şerif Allah-u alem bizim yaşadığımız zamana işaret ediyor,konunun ciddiyetini ve çıplaklık vehametini buradan okuyup,kendimize çeki düzen verelim,bu hadiste bahsedilen kadınlardan olmayalım,inşaAllah.
Zira mevsim itibariyle de çıplaklık ve fuhşiyat almış başını gidiyor,çocuklarımı parklara götürmeye cesaret edemiyorum :( evde televizyonda seyrettirmediğim ve seyretmediğim görüntülere canlı olarak şahit olabilirler,Allah sonumuzu hayr eylesin(amin),yetkili olanların(anne ve babalar da buna dahil) bu çirkinliklere engel olması lazım,yoksa büyük vebal altındalar,bu gidişe bir dur demek lazım,çıplaklık bir hak ve özgürlük değildir,bilâkis bizim temiz ve ahlaklı yaşamamıza yönelik büyük ve maksatlı bir saldırıdır... 
**************
Patlıcan salatası,yapımı çok kolay,az malzeme gerektiren ve çok leziz bir salata çeşidi.Hem kahvaltı sofraları için hem de yemek olarak yenilebilecek pratik bir tarif.
Daha önce yine közlenmiş patlıcanla yapılan ve yiyenlerden beğeni toplayan,aynı zamanda Elazığ mutfağından yöresel bir tarif olan patlıcan dövmesinin tarifini vermiştim.Her iki tarife de acı seviyorsanız,acı çok yakışıyor,zaten acı severler acıyı her yemeğe yakıştırıyor :)
Yaz yemekleri hem daha düşük maliyetli,hem daha pratik hem de daha lezzetli.Bizlere yaz mevsimini ihsan eden,kışta bırakmayan Rabbime hamdu senalar olsun.
MALZEMELER
2 adet tombulca kemer patlıcanı,
1 adet küçük kuru soğan,
2 adet sivri biber,
1 adet orta boy domates,
tuz,3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
YAPILIŞI
Patlıcanları ocak ateşinde buradaki gibi közleyin,
kabuklarını soyup küçük kareler halinde doğrayın,
soğan,domates ve biberleride küçük kareler halinde doğrayın,
tuzunu ve yağını ilave edip hepsini karıştırın, yemeklerin yanında veya kahvaltı sofralarınızda veya da tek başına bir yemek olarak yiyebilirsiniz,afiyet olsun. 

17 Haziran 2011 Cuma

KALPLERİMİZ DEMİRDEN DAHA MI SERT?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
"İman edenlerin,Allah'ın zikri ve inen Hak için kalplerinin saygıyla yumuşaması zamanı hala gelmedi mi?Onlar,daha önce kendilerine kitap verilip de üzerlerinden uzun zaman geçtiği için artık kalpleri katılaşmış bulunanlar gibi olmasınlar.Zaten onlardan bir çoğu fasıktırlar."
(Hadid suresi 16.ayet)
"Andolsun biz peygamberlerimizi açık delillerle gönderdik ve insanların adaleti yerine getirmeleri için beraberlerinde kitabı ve mizanı indirdik. Biz demiri de indirdik ki onda büyük bir kuvvet ve insanlar için faydalar vardır. Bu, Allah'ın, dinine ve peygamberlerine gayba inanarak yardım edenleri belirlemesi içindir. Şüphesiz Allah kuvvetlidir, daima üstündür."
(Hadid suresi 25.ayet)
Düşünen,idrak edenler için Rabbimizin her ayeti insanı cezbeder,zikre itaate sevkeder,ruhunu derinden etkiler.Hadid suresi 16. ayet-i kerime ise daha bir başkadır.İçinde geçtiği sure Hadid suresidir.Hadid ismini ise 25.ayetteki hadid yani demir isminden almıştır.
Demir deyince aklımıza ilk etapta sertlik gelir.Bu sert madde yüksek ısıda eritilerek istenilen şekil verilir ve istenilen amaçla kullanılır.Demir bile onca sertliğine rağmen yumuşuyorken niçin bizim kalplerimiz yumuşamasın?Kalplerimizin yumuşamasından bahseden bu ayet,ismi demir anlamındaki, Hadid isimli bu surede geçiyor.

ADI DONDURMA KENDİSİ BAŞKA

Dondurma niyetine neler yiyoruz neler?
Dondurma nedir? Süt, salep ve şeker karışımıdır... Biz dondurmanın böyle hazırlandığını bilirdik... O nedenle de çocuklarımız dondurma yemek istediklerinde “Yesinler... Şifa olur” derdik.
Bu yazıyı yazarken değişik marka dondurmalardan satın aldım. Ambalajlarının üzerinde bulunan ama çıplak gözle okunamayan yazıları büyüteçle okudum. Bakınız pazar payı fazla olan dondurmalardan birinin içeriğinde neler var: Su, şeker, süt kreması, glikoz şurubu, yağsız süttozu, peyniraltı suyu tozu, kıvam artırıcılar, (guar karboksimetil selüloz), sahlep, emülgatör (mono ve digliseridler) aroma (vanilin).
Çocuklarımızın çok beğendikleri bir dondurma çeşidinin ambalajındaki yazıda içeriği şöyle anlatılıyor: Bitkisel yağ, süt , buz %29, su, glikoz şurubu, soya aroma, peyniraltı suyu tozu, kıvam arttırıcı, emülgatör, aroma, glikoz şurubu, yağsız süt tozu, keçi boynuzu gamı, karbonsimetil selüloz. Bir başka marka ile satılan dondurmanın ambalajındaki yazılara göre içeriği şöyle: Şeker, tereyağı, glikoz şurubu, kıvam arttırıcı, bitkisel yağ, modifiye mısır nişastası.
Sütten başka her şey var

15 Haziran 2011 Çarşamba

DOMATESLİ BİBERLİ KATMER

"Hayret ederim o kişiye ki, hastalık korkusuyla yemekten perhiz eder de, Cehennem korkusuyla günahtan perhiz etmez!.."
Yaratan,yaşatan,öldüren ve dirilten yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...
Daha önce burada bahsetmiştim,yaz gelince bizim evin en çok tüketilen ikilisi domates ve biberdir.İşte bu katmerde yazın sık yaptığım domatesli,biberli katmerin tarifi.Eğer acı seviyorsanız acı biber kullanarak veya pulbiber serperek yapabilirsiniz.
Belirtmeden geçmeyeyim,çaydanlığım,çok sevdiğim eski komşum Hanım'ın geçen haftaki ziyaretinde incelik gösterip bize aldığı ve çok beğendiğim hediyesi.Kendisine, Rabbim her sıkıntısından hayırlı çıkış kapıları versin(amin).
Bu arada geçtiğimiz günlerde Konya'dan gelen duygulu tebrik kartı ve benim için çok kıymetli hediyeleri için,gösterdiği ince davranışı için canım kardeşim, Urfa Tutkunu Aslıhan'a da çok teşekkür ediyorum,Rabbim O'nun da sıkıntılarını gidersin,haklarında hayırlar ihsan etsin(amin).

14 Haziran 2011 Salı

İSTİRCA NEDİR?

الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ
"Onlar bir musibete uğradıklarında: “Doğrusu biz Allah’a aidiz ve sonunda yine O’na döneceğiz” derler."
(Bakara suresi 156.ayet-i kerime)
İstircâ' lügatta, "geri dönmek, geri vermek, geri almak, dönmesini istemek" anlamlarına gelir. Terim olarak ise, "musibet anında Bakara 156.ayetin aşağıdaki
إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ 
inna lillahi ve inna ileyhi râciûn (biz Allah'ınız ve ancak O'na dönücüleriz) mealindeki,
kısmını okumaya denilir.
 Bir müminin, bir yakınının ölüm haberini aldığında veya herhangi bir musibete uğradığında istircâ etmesi (innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn demesi) müstehabdır (Tirmizî, Ahmed b. Hanbel). Allah Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor: "Andolsun, sizi biraz korku, (biraz) açlık, (biraz da) mallardan, canlardan ve mahsullerden yana eksiltme ile imtihan edeceğiz. Sabredenlere (lütuf ve keremimi) müjdele. Ki onlar, kendilerine bir belâ geldiği zaman "Biz (dünyada) Allah'ın (teslim olmuş kullarıy)ız ve biz (ahirette de) ancak O'na dönücüleriz" diyenlerdir"
(el-Bakara, 2/155-156).
 Hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz(s.a.v), "Müslümanın basına gelen hiçbir musibet yoktur ki onun sebebiyle günahı affolunmasını. Hatta ayağına batan dikenle bile" (Müslim, Birr, 49) buyurmuştur.

13 Haziran 2011 Pazartesi

TANELİ SEBZE(KABAK)ÇORBASI

"Rabbin dilediğini yaratır ve seçer. Onların ise seçim hakkı yoktur. Allah, onların ortak koştuklarından uzaktır ve yücedir.
Rabbin, onların sinelerinin gizlediğini de açığa vurduklarını da bilir.
O, Allah'tır. O'ndan başka hiçbir ilah yoktur. Dünyada da ahirette de hamd O'na mahsustur. Hüküm yalnızca O'nundur. Kesinlikle O'na döndürüleceksiniz. "
(Kasas suresi 68-69-70.ayetler)
Rabbimin adıyla başlarım...
Hepinize hayırlı bir hafta ve haftalar diliyorum.Neredeyse Haziran'ı yarıladık ancak hala Ankara'da yaz mevsimi ile müşerref olamadık :( Rabbimin her işinde bir hayır vardır ve hüküm O'nundur,O(c.c) dilemedikçe işte böyle takvim yazı gösterse de hissedilen güzdür.
Teslimiyetimizde O'nadır.
Çorbalar kışın soğuk günlerinde daha çok aranıyor olsa da yaz kış severek yenilen arzu edilen mide dostu yemeklerimizdir.
Yaz gelince havuç zor bulunuyor,bu lezzetli çorbayı yazın yapmak istediğimde havuç sıkıntısı çekmiyeyim diye,çorbaya doğradığım şekilde doğrayıp buzdolabı poşetinde dondurucuya yerleştirdim,ayrıca bu havuçları bezelye yemeği için de kullanabilirim.

12 Haziran 2011 Pazar

YAĞLI PİDE(YAĞLI EKMEK)

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyururdu:
“Bir müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur. Bir kimse din kardeşine hayır dua ettikçe, yanında bulunan görevli bir melek ona, ‘duan kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin’ diye dua eder.”
(Müslim,İbn Mace)

Rabbimin adıyla başlarım...
Dışarıdan aldığımız hemen her yiyeceği evimizde hazırlamak mümkün.Ankara'da iki yerde Malatya pide fırını var,birisi Dikmen'de,diğeri ise İncirli'de.Çocuklar Malatya pide fırınından aldığımız yağlı ekmeği çok seviyorlar,her zaman gitme imkanımız yok,o yüzden evde yapayım dedim,bana göre,her zaman için ev yapımı yiyecekler daha sağlıklı ve lezzetli oluyorlar,dışarıdan alınan hazır yiyeceklere karşı her zaman bir ambargom olmuştur ve yemem de nadirdir.
Yağlı pideyi yapmak çok kolay,aynı sütlü ekmekteki gibi hamurunu hazırladım,süt olmazsa olmaz değil,zaten fırında da süt kullanmıyorlar,bu benim ilavem,ayrıca hamurunu hazırlarken içine 1 yemek kaşığı da ruşeym ilave ettim,evinizde varsa kullanın bu da benim ilavem.
Daha lezzetli olması için,tuz miktarını yağınız tuzlu değilse 1 tatlı kaşığı daha artırın,mayalanınca hamura, oda sıcaklığında beklettiğim 170 gr.kadar tereyağını yoğurarak iyice yedirdim.1 Saat kadar dinlendirdiğim hamuru 4 eşit parçaya ayırıp ince olmayan yuvarlaklar yaptım,parmaklarımla pide şekli verdim,büyük fırın tepsisine ikisini yerleştirdim,üzerlerine yumurta ve yoğurt karışımı sürüp susam serptim,önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirdim.
NOT:Hamurdaki yağ miktarından dolayı pideler kabarmaz,yağ kabarmasını önler,bu normaldir.Yağ miktarını azaltıp biraz daha kabarmasını sağlayabilirsiniz ancak yağlı pidenin özelliği yağ miktarının az olmayıp, çok az kabarması,hatta kabarmamasıdır. 
Yazımın sonunda sizlere  bir hediye ikram edeyim:

10 Haziran 2011 Cuma

EV USULÜ TANTUNİ

"Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama O(c.c) sizin kalplerinize ve işlerinize bakar."
Müslim 33
Rezzak olan yüce Rabbimin adıyla başlarım...
Yaz mevsiminde evimizde en çok sevilen ve tüketilen sebzeler, domates ve biberdir.
Menemen,tantuni,
kızartma,poğaça ve katmer ise bu ikiliyi kullandığım yerlerin başında gelir.
Bu tarifimde de domates ve biber ikilisi,et ile beraber başroldedir.Hem kahvaltıda hem de pilav veya sadece yanında ekmekle öğünlerde yenilebilecek çok lezzetli bir yemektir tantuni.Bu yemeği de eşimden öğrendim ve yazın en sık yaptığım yemeklerimin arasında yer aldı.Tantuniyi bu şekilde kıyma veya tavuk göğüs eti ile de yapabilmek mümkün.
Kıymalısını da çok yaparım ancak
et ile olanın lezzeti daha bir güzel.Aynı zamanda da bereketli bir yemek tantuni.Elhamdulillah bizim hane halkı basit yemekleri daha çok seviyor,bu da benim işime geliyor :) Rabbim verdiği nimetlere şükretme gayreti içinde olan salih kullarından eylesin(amin).Gelelim tantuninin tarifine :
MALZEMELER
300 gr.kuzu kuşbaşı et,
7-8 adet sivribiber,
1 adet en küçüğünden kuru soğan(olmasa da olur),
6-7 adet orta boy domates,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1/2 çay kaşığı karabiber,
isteğe göre çay kaşığının ucunda yenibahar,
tuz,
YAPILIŞI
kızdırılmış tavaya çok küçük parçalar halinde doğranmış etler konulup karıştırılır ve kapağı kapatılır,et bıraktığı suyu çekinceye kadar bu şekilde pişirilir,
yağlar,küçük doğranmış soğan ve biberler ilave edilir,
 karıştırılarak etler kızarıncaya kadar pişirilir,
rondoda küçük parçalar halinde çekilmiş domatesler,tuz ve karabiberi de ilave edilip karıştırılır,
etler iyice yumuşayıncaya kadar ağzı kapalı olarak bu şekilde pişirilir,
suyu azalınca az miktar sıcak su ilave edilerek pişirilmeye devam edilir,kurutulmadan az sulu olarak pişirilen tantuni sıcak olarak servis yapılır.Tantuninin suyunun olması lazım ki ekmek batırılarak yenilebilsin.
   Kolay gelsin,afiyet olsun,şükrünüz bol olsun.
Not:Bu gün cuma ve sevgili Peygamberimize(s.a.v) salavat getirmek diğer günlere göre bu gün daha çok sevap,dilimizden bol bol salavatlar dökülsün inşaAllah,salavatların en güzeli ise namazlarımızda teşehhüdde okuduğumuz salli barik dualarıdır.
 Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokca salâtü selâm getiriniz; zira sizin salâtü selâmlarınız bana sunulur.”
Ebû Dâvûd,Nesai,İbn Mace
Dualarımızı da artıralım çünkü cuma gününde zamanını yalnızca Rabbimizin bildiği öyle bir saat var ki o saatte yapılan dualar geri çevrilmiyor inşaAllah,bol dualı,salavatlı,Kur'an ile haşir neşir, kalbimizin Allah sevgisi ile dolup taştığı bir cuma ve günler geçirmemiz dileğiyle,hayırlı cumalar...
************************************************
SEÇİME DAİR BİR KAÇ KELAM...
Asr-ı saadet'te ki gibi Hak'ça bir düzen istiyorum...Hiç bir parti ve hiçbir demokrasi bana bunu vadetmiyor,vadedemez de çünkü o zaman kendilerine hareket hakkı tanınmaz.Ben elimden geldiğince dinimi yaşamaya çalışır,aileme bunu emreder ve dua ederim çünkü:
"İnsanı önünden ve arkasından izleyen (melekler) vardır, onu Allah'ın emri ile gözetlerler. Herhangi bir toplum tutumunu değiştirmedikçe Allah onun konumunu değiştirmez. Allah, bir toplumun herhangi bir kötülüğe uğramasını dileyince, onu hiç kimse önleyemez. İnsanların Allah'dan başka hiçbir koruyucusu, kayırıcısı yoktur."(Ra'd suresi11.ayet)
buyuruyor Rabbimiz,ben elimden geleni yapar yalnızca O'na(c.c) tevekkül ederim.
Kullanacağım oy ile,Rabbimin emirlerine ters, icraatlardan da mesul olurum ve bunun hesabını veremem,diye korkarım.
Dileyen dilediğini yapmakta serbesttir,dünya imtihan yeri,hepimiz imtihanımızın notunu ahirette Rabbimizden alacağız.
Dilerseniz konu ile ilgili bir de bu videoyu izleyip,aşağıdaki yazıları da okuyabilirsiniz.
Seçim arefesinde Türkiye
Pragmatizm Fırtınası, Siyasi Ahlâk ve Genel Seçimlerin Değeri
İlâhi Tekliflerin Değeri, Adalet ve Hürriyet
Her şey Halk için peki Halk ne için?
SEÇİMLERİMİZ...
Hüküm Koymak

9 Haziran 2011 Perşembe

LOKMA TATLISI

"Eğer biz, bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, elbette sen onu Allah korkusundan başını eğerek parça parça olmuş görürdün. İşte misaller! Biz onları insanlara düşünsünler diye veriyoruz. "
(Haşr suresi 21.ayet)

Bize nimetlerini cömertce veren Rabbimin adıyla başlarım...
Lokma tatlısı çocukluğumun unutamadığım ve çok sevdiğim tatlılarındandır.Cahide'nin tarifi ile yaptım ve çocukluğumun lokmalarına kavuştum :) onun tarifindeki un miktarını biraz artırdım,una göre farklılık gösteriyor,benim hamur fazla cıvık olunca miktarı artırdım,kıvamı kek hamurundan biraz daha koyu olacak.

8 Haziran 2011 Çarşamba

HAYIR DA ŞER DE BULAŞICIDIR

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
"O güne kadar ne böyle bir şey duymuş ne de görmüştü.Okuduğu kitaplarda,dinlediği sohbetlerde Asrı saadette sahabelerin küçük büyük infaklarını okumuştu,Ebu Dahdah'ın infak ayetinden sonra en sevdiği,herkesin hayran kaldığı hurma bahçesini İslam uğrunda infak ettiğini,cennet karşılığında Rabbine sattığını ,Ebu Dahdah'ın hanımının da bu satışı onayladığını ve memnuniyetini bildirdiğini okumuştu.
"Kim Allah'a güzel bir borç verecek ki, Allah da onu kendisine kat kat ödesin. Ona çok değerli bir mükafat da vardır."(Hadid suresi 11.ayet) 
"Şüphesiz ki sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar ve Allah'a güzel bir borç verenler var ya, (verdikleri) onlara kat kat ödenir. Ayrıca onlara çok değerli bir mükafat da vardır."(Hadid suresi 18.ayet) 
Arkadaşının bahsettiği de farklı bir infaktı.Ebu Dahdah en sevdiği malı olarak hurma bahçesini infak etmişti,arkadaşı da bir kadın için çok kıymetli olan 

7 Haziran 2011 Salı

FIRINDA YAZ TÜRLÜSÜ

"Hepimiz, sanki bir başkasının hayatını yaşıyormuş gibi müsrif davranıyoruz."
(SEDAT TURAN )
Rabbimin adıyla başlarım...
Çok kolay bir yaz yemeği tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Evde bulunan sebzelerinizle hemen hazırlanan,hazırlama aşamasının pratikliği ile zamandan kazandıran bir yemek bu.
Aynı yemeği direkt fırın poşetinde de pişirebilirsiniz,o zaman pişme süresi daha kısa olur,fırın poşetinde pişirecekseniz içine hiç su koymayın,çünkü sulanıyor ama fırın kabında su koymazsanız neredeyse hiç suyu olmuyor.
Türlümüzün yapılışı kısaca şöyle:
MALZEMELER
istediğiniz miktarda kuzu kuşbaşı et,
eşit miktarlarda patates,kabak,patlıcan,
1 adet kuru soğan,
bir kaç diş sarmısak,
1-2 adet domates,
1-2 biber,
bir kaç kaşık bezelye,
6-7 yemek kaşığı zeytin yağı,
tuz,pulbiber,karabiber,
YAPILIŞI
malzemelerin hepsi yıkanıp hazırlanır,pişirme kabında yağ,tuz,az miktar pulbiber ve karabiber ile harmanlanır,
üzeri önce fırın poşeti ile,onun üzeri de aliminyum folyo ile kapatılır,
orta ısıdaki önceden ısıtılmış fırında önce 2 saat pişirilir,
sonra üzerindeki folyo alınıp yarım saat daha pişirilir,
fırından alınıp servis yapılır,ben hiç su koymadım,biraz suyu olsun isterseniz,1 çay bardağı kadar suyu da malzemelerle beraber koyup sonra fırına verin.

5 Haziran 2011 Pazar

ŞAKŞUKA

"Allah'a kul olmak için yaratılmış oldukları halde bundan kaçınıyorlar.
Nefse ve şeytana kul olmakta yarışıyorlar". 
Allah'ın adıyla başlarım...
Sayfamdaki patlıcanlı yemeklere bir ilave daha şakşuka tarifi.Hem kahvaltılarda hem de başlı başına bir yemek olarak tüketilebilecek lezzetli bir yemek çeşidi.Bir de acı ise lezzeti bir kat daha artıyor.Unutanlar ve bilmeyenler için tarifimize geçelim.

4 Haziran 2011 Cumartesi

KÖTÜ DÜZENDEN NASIL KURTULURUZ?

"İnsanı önünden ve arkasından izleyen (melekler) vardır, onu Allah'ın emri ile gözetlerler. Herhangi bir toplum tutumunu değiştirmedikçe Allah onun konumunu değiştirmez. Allah, bir toplumun herhangi bir kötülüğe uğramasını dileyince, onu hiç kimse önleyemez. İnsanların Allah'dan başka hiçbir koruyucusu, kayırıcısı yoktur."(Ra'd suresi11.ayet)
...........................................................................
Kötü düzenden kurtulup iyi bir düzene kavuşmanın şartları ve vesileleri nelerdir?
Sayıyorum, lütfen dikkat buyurunuz:
(1) İtikadını tashih etmek, taklidi imandan tahkiki imana geçmek... (2) Beş vakit namazı "dosdoğru" kılmak... (3) Cemaate devam etmek... (4) Zekatı "dosdoğru" vermek... (5) Kendisini, ailesini, çevresini, bütün ülkeyi ve halkı ıslah etmek için çalışmak... (5) Kur'anın yapılmasını istediği şeyleri yapmak, yapılmasın dediği şeylerden uzak durmak... (6)
Peygamberin (Salat ve selam olsun ona) Sünnetine yapışmak... (7) Ahlakını düzgün hale getirmek... (8) Gerçek ulemanın, fukahanın, mürşidlerin emirlerini, öğütlerini tutmak... (9) Azgınlıklardan vaz geçmek... (10) Ümmetin başına bir İmam-ı Kebir seçip ona biat ve itaat etmek... (11) Büyük ve küçük cihad yapmak... (12) Haram yememek... (13) Emanetleri (işler, vazifeler, memuriyetler, başkanlıklar) ehil olanlara vermek, ehil olmayanlara kesinlikle vermemek... (15) Dosdoğru olmak...
Bozuk bir düzene iyi diyen

3 Haziran 2011 Cuma

SÜTLÜ EKMEK

"Bir talebe, hikmet sahibi bir zât ile sohbet ederken:
- Cennet'te küçük bir yerim olsa bana yeter deyince, o zât şu cevabı verdi:
- Âhiret için ettiğin kanaati, keşke dünya için etseydin."

Besmele ile başlarım...
Bütün mü'min kardeşlerimin cuması ve üç ayları hayırlara vesile olsun inşaAllah(amin).
Bu güne kadar verdiğim ekmek tarifleri yoğurt ile hazırlanmış ekşi mayalı ekmeklerdi.Tabii mayalı ekmeklerin lezzeti ve kokusu bambaşka,benim için onlar, ekmeklerin lezzet tacı giymiş en nefis ekmekleri.Ancak hazırlık aşaması epey zaman alıyor,ama mayanızdan her seferinde bir miktar ayırırsanız işiniz daha kolay oluyor.Yine de bir kaç seferden sonra mayayı yeniden elde edip tazelemek lezzetin devamı için önemli.
Bu sefer bir değişiklik yapıp sizlerle hazır mayalı ekmek tarifimi paylaşacağım inşaAllah.Yapımı çok kolay ve çabuk elde edilen nefis bir ekmek.İçinde kullandığım süt ve zeytinyağı lezzetinin daha güzel olmasında etkili oluyor.Ancak süt ve zeytinyağı olmazsa olmaz değil,tek su,tuz,şeker ve maya ile de lezzetli oluyor,onu da denedim ve memnun kaldım.  
MALZEMELER
2 su bardağı kepekli un,
3 su bardağı normal un,
1 tatlı kaşığı instant kuru maya,
1  su bardağı ılık süt,
1 su bardağından 2 parmak eksik su,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı şeker,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
YAPILIŞI
unlar ve maya birbirine karıştırılır,diğer malzemelerle beraber yumuşak,hafif ele yapışan bir hamur yoğrulur,
hamurun üzeri kapatılarak iki misli kabarması beklenir,
1)hamur mayalanınca eller yağlanır,yuvarlak veya oval şekilli 3-4 adet ekmek yapılır,
yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir,
üzerlerine su sürülüp susam veya çörekotu serpilir,
2)aynı büyüklükte bir tepsi ile üzerleri kapatılıp en az 1 saat daha mayalandırılır,
üzerlerindeki tepsi alınır,önceden ısıtılmış 200 derece fırına sürülür,
kabarıp üzerleri yarı yarıya kızarınca fırının ısısı 150 dereceye düşürülür,
3)bu şekilde altları ve üstleri iyice kızarınca fırından alınır,
4)ılıyıncaya veya soğuyuncaya kadar beklenip sonra dilimlenip kesilir.

KAĞIT İLE SÜSLEME TEKNİĞİ

Çocukken çok yaptığımız,kağıt keserek desen elde etme tekniğini sütlaç,muhallebi ve pastalarınızda süsleme tekniği olarak kullanabilirsiniz.
Bu yazıyı hazırlamamda canım kardeşim Tuba'nın ilgisi etkili oldu, bu yazıyı kendisine ithaf ediyorum,Tubacığım seni Allah için çok seviyorum :)
NOT:Bu süslemeleri evinizde bulunan,dantel örtüleri kullanarak da yapabilirsiniz.

2 Haziran 2011 Perşembe

KANDİLLERE BAKIŞ

................................................
Artık mecburiyetten âdet haline getirdik, birer "dinî-kültürel bid'at" olarak hayatımıza giren bazı günlerin kutlamalarıyla ilgili yazılar yazıyoruz.

Kur'an ve Hz. Peygamber (sas)'in güvenilir tatbikatı temel alındığında, İslam tarihinde Kadir Gecesi'nden başka kutlanacak gece yoktur. Bütün geceler kutsaldır, her gece Allah'a ihlas ve huşu ile ibadet edilir. Kadir Gecesi'nin önemi, Kur'an-ı Kerim'in bu gecede indirilmiş olması dolayısıyla kutsalın bunda kesafet kazanmasıdır. Cuma günü, Ramazan ayı ve iki bayram (Ramazan ve Kurban) gibi bir öneme sahiptir. Bunun dışında Mevlid, Miraç, Beraat, Kutlu Doğum Haftası gibi geceleri ve günleri Hz. Peygamber (sas)'in, ashabının ve tabiinin kutladığına dair güvenilir tek bir kayıt yok.

1 Haziran 2011 Çarşamba

ÇİKOLATALI SADRAZAM LOKUMU

"Hayata hükmetmeyen İslam,İslam değildir.O'nu hayatına geçirmeyen Müslümanda Müslüman değildir."
ŞEHİD SEYYİD KUTUB (rha)
Allah'ın adıyla başlarım...
Epeyce bir süredir taslakta bekleyen sadrazam lokumlarım küf tutmadan :) yayınlayayım dedim.Mayıs ayının da son tarifi olsun inşaAllah.
Ömür hızla akıp gidiyor,işte yaz geldi,yaz,kış,bahar derken ömür gemisi,ölüm limanında demirlemek için hızla yol alıyor,yolculuk ne zaman biter bilinmez,yeterki yol azığımız her daim hazır olsun,Rabbim bizleri gafletle yolun sonuna gelenlerden eylemesin(amin).
*************************************
Meşhur adıyla Sadrazam lokumu uzun zamandır denemeyi düşündüğüm bir pasta idi,ancak evde sütüm yeterli miktarda olmadığı için ben de farklı bir sadrazam lokumu yapayım dedim,pandispanyasını kakaolu yaptım,üzerine de çikolata sosu kullandım,çok hafif ve lezzetli bir pasta oldu,çikolatalı,kakaolu tatları sevenler için,tabii bizim çocuklarda onlardan :) güzel bir tarif.Pandispanyasının kıvamını iyi ayarlamak lazım,çok akıcı bir hamur olursa da,katı olursa da yapım esnasında yarılıyorlar,ben bu zorluğu biraz yaşadım,
ancak  çok zor olmadı,yapımı kolay ve keyifli,diğer pastalara göre çok daha kolay bir pasta,ayrıca deneyecek olanların zorluk çekmemesi için pandispanya malzemelerini tecrübelerime göre yazdım,ölçülere riayet ederseniz siz çok daha kolay yaparsınız inşaAllah.
Bu şekilde sekiz adet çıkıyor ancak miktarı artırmak isterseniz yaptıktan sonra parçaları ikiye bölün.
MALZEMELER
Pandispanya malzemeleri
4 adet yumurta,
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker,
1 su bardağı un,
1 tatlı kaşığı kakao,
1 çay kaşığı portakal kabuğu ince rendesi,
1/2 paket kabartma tozu,
1 yemek kaşığı su(yumurtalar büyükse suya gerek yok),
Ara krema malzemeleri
2 su bardağı süt,
1'er  yemek kaşığı un ve nişasta,
portakal kabuğu rendesi,
2-3 yemek kaşığı toz şeker(pişince şekerini tadına bakarak damak tadınıza göre ayarlayın),
Çikolata sosu  malzemeleri
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı nişasta,
1 yemek kaşığı toz şeker(ara kremasının şekeri gibi tadına bakarak istediğiniz şekilde ayarlayın),
15-20 gr.bitter çikolata,
YAPILIŞI 
çikolata hariç ,çikolata sosunu karıştırarak pişirin,kaynayınca altını kapatıp içine bitter çikolatayı ilave edin,karıştırarak ılıtın,Pandispanyanın hamurunu hazırlayıp,önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15 dak.pişirin,kabarınca ısıyı biraz düşürün,fırından alıp kağıdından ayırın,tekrar kağıdının üzerine alıp rulo pastalarda olduğu gibi,sararak ruloya alıştırın, pandispanyanızı tekrar düz hale getirin,önceden hazırlayıp ılıttığınız ara kremayı üzerine serin,pandispanyayı uzunlamasına ortadan ikiye,
enine de 4 eşit parçaya keserek 8 adet dikdörtgen parça elde edin,her parçayı dar kısmından başlayarak rulo şeklinde sarın,
çikolata sosunu pastaların içine sığacağı bir tabağa dökün,
her bir pastayı bu sosa batırarak,üstlerini ve yanlarını bu sos ile kapatın,
geniş bir tabağa alın,en az 10 dak.bu şekilde bekletip üzerlerine hindistan cevizi,çekilmiş fıstık veya fındık ile süsleyin,kolay gelsin,afiyet olsun. 

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur