بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

30 Mayıs 2011 Pazartesi

SUCUKLU MENEMEN

Rasûlullah (s.a.s)  şöyle buyuruyor:
“Kim istiğfara devam ederse, Allah onun her sıkıntısından çıkış yolu gösterir. Her tasadan ferahlık verir. Onu aklına bile gelmeyecek bir şekilde rızıklandırır.”(Ebu Davud)
Rabbimin adıyla başlarım...
Her ne kadar takvim itibari ile yaza girecek olsak da Ankara'da sanki güz günlerini yaşıyoruz.Keza hemen hemen Türkiye'nin her yeri de böyle.Neredeyse her gün öğlene kadar güneşli bir hava,öğleden sonra ise kapalı, yağmurlu ve serin günler yaşıyoruz.Acizliğimiz o kadar bariz ki...Kadir-i Mutlak O(c.c)...İsteyerek veya istemeyerek her şey O'na esir,bu esareti gönül huzuru ile karşılayanlar ise esaretin özgürleri,Rabbim bizleri,bu esarette gerçek hürriyeti  bulanlardan eylesin(amin).
Yaz mevsiminde bizim evde en sık yaptığım kahvaltılıklardan birisidir sucuklu menemen.Bana kalsa sucuksuz da olur ancak çocuklar bu şekilde daha çok sevdikleri için genellikle bu şekilde hazırlıyorum.
Menemeni sucuklu yapmayı ilk kez eşimden öğrenmiştim,daha önce bilmiyordum,ha keza patates mıhlamasını da öyle :) insanın herkesten öğreneceği bir şeyler mutlaka vardır.Allah hayırlı ,faydalı bilgiler öğrenmeyi nasip etsin(amin).
Menemenin bir de, sucuksuz üzeri kaşarlı olanı var,o da menemen piştikten sonra üzerine rende kaşar serperek hazırlanıyor,menemenin sıcaklığı ile kaşarlar eriyor,o hali de güzel oluyor.
Gelelim kolay ve pratik tarifimize...
MALZEMELER
4-5 adet sivri biber,
5-6 adet orta boy domates,
1/4 halka sucuk(miktarı azaltabilir veya artırabilirsiniz),
3-4 adet yumurta,
1/2 yemek kaşığı tereyağı,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
tuz,isteğe göre karabiber,
YAPILIŞI
yağlar ve küçük doğranmış biberler tavaya alınır,altı yakılır,
biberler sararıp hafif kızarınca doğranmış sucuklar ilave edilip 1-2 dak. kızartılır,
rondoda küçük parçalar halinde çekilmiş domatesler de ilave edilir,tuzu atılır karıştırılır,
domatesler az sulu hale gelinceye kadar pişirilir,
çay kaşığının ucunda karabiber atılır,karıştırılır,
yıkanmış yumurtalar tavadaki domatesli karışımın içine kırılır,
yumurtaların akları beyazlaşınca sarıları dağıtılıp,domateslerle bir iki karıştırılır,
ak ve sarılar pişince tavanın altı kapatılıp sıcak olarak servis yapılır,afiyet olsun.

29 Mayıs 2011 Pazar

SUÇLU KADER DEĞİL!

GÜNAHLARLA İç İÇE bir hayatı vardı. İbadete de pek yanaşmıyordu.
Bir gün, bir hocaefendi ile bir araya geldiler.
Sohbet esnasında "Hocam," dedi, "Ben kaderin mahkûmu­yum. İstiyorum, ama namaz kılamıyorum. Benim kaderimde namaz kılmamak varmış."
Hocaefendi latifeyi seven biriydi. Dedi: "Sen benim yıllardır arayıp da bulamadığım kimsesin. Demek kaderi okuyabiliyorsun. Söyle, benim kaderimde ne var?" Adam şaşırıp kalmış, diyecek bir şey bulamamıştı. Ho­ca, devam etti:
"Bak şurada çeşme var. Kollarını sıva, abdest al, ardından şurada iki rekât namaz kıl, bak o zaman kaderin nasıl değişe­cek. Kaderinde namaz kılmak olacak."
Nedense kader daha çok günahlarda kullanılıyor. Öğren­ciler zayıf aldıklarında, "Hoca verdi" demeleri gibi, günahlara dalan kimseler bunu kaderin zorlaması zannediyor.
Hz. Ömer zamanında birisi hırsızlık yapar ve yakalanır.

24 Mayıs 2011 Salı

DAMLA SAKIZLI SÜTLAÇ

"Yine bir zamanı hatırlayın ki,Rabbiniz,size şöyle bildirmişti:'Andolsun ki şükrederseniz,elbette size (nimetimi) artırırım ve eğer nankörlük ederseniz ,şüphesiz ki azabım çok şiddetlidir."
(İbrahim suresi 7.ayet)
Allah'ın adıyla başlarım...
Bu günlerde fırsat buldukça eşimle beraber araba kullanma pratikleri yapıyorum,özellikle küçük oğlum bu işten sıkılıyor ve babasına:"baba arabayı sen sür,annem sürmesin!"diyor,nasıl sürdüğümü anlamışsınızdır :)
Hala yanlışlarım oluyor ve kendime güvenim tam değil,hele her gün haberlerde duyduğum trafik kazaları beni endişelendiriyor.Rabbim trafik canavarlarından etmesin(amin),inşaAllah ne kendimizin ne de başkasının benim vesilemle kılına zarar gelmesin(amin).İyice öğrenip reflekslerimi geliştirmedikçe de eşim veya oğullarım yanımda olmadan trafiğe çıkmam inşaAllah.
Sabahları erken kalkarsam Ramazan El Buti'nin "Fıkhu's-Siyre"isimli tek ciltlik eserini okuyorum.Sabah okumaları daha verimli oluyor.Bu kitabı iyi anlayabilmek için önce İslam Tarihini okumuş olmak şart diye düşünüyorum.Elhamdulillah Asım Köksal hocanın İslam Tarihi'ni önceki senelerde okumuştum,o yüzden şimdi okuduğum kitabı anlamakta zorluk çekmiyorum.
Kitap okumak insanın ufkunu açıyor ve yeni öğrenilen her bilgi beyinde mutluluk hormonunun salgılanmasına vesile oluyormuş,beyni çalıştırıp zekayı da geliştiriyor.Bir de okuduklarınız size dininizi öğretiyorsa ve öğrendikleriniz hayatınıza yansıyorsa bundan büyük kazanç olamaz,Rabbim hayırlı kazançlarımızı artırsın(amin).
*****************************************
Geçen cumartesi eşimin çok samimi arkadaşı ve ailesi misafirlerimizdi,aynı gün sütçümüzün geldiği gündü,misafirlerimize hazırladığım ikramlardan birisi de bu sütlaçtı,bu tarifimi kızları sevgili Elif'e de ithaf ediyorum,kendisi bir kaç ay sonra evlenecek,hayırlı,mutlu bir yuva kurmasını da Allah'tan temenni ediyorum.
Her ne kadar farklı tatlılar denesek de klasik tatlılarımızın yerini hiçbir yeni nesil tatlı tutmuyor.Sütlacı şimdilerde damla sakızı ile yapıyorum,nefis bir tadı oluyor,gerçekten sütlaç ve damla sakızının mükemmel bir uyumu var.Damla sakızının sütlacın içinde iyice erimesi için şekerle beraber dövdükten sonra, pirinçten hemen sonra süte ilave ediyorum,damla sakızı daha geç konulursa iyi erimiyor ve yerken çıtır çıtır ağıza geliyor,adeta cam kırıkları gibi.
Yazın sıcak günleri için dolabınızdan çıkaracağınız soğuk bir sütlaç gibisi yok,Rabbim nimetlerini eksiltmesin(amin).Yarattığı şeylerin zerrelerince O'na şükürler olsun.
MALZEMELER
4 litre süt, + 1 çay bardağı su veya süt,
2 su bardağı pirinç,
2 su bardağından biraz fazla toz şeker,
2 çay kaşığı kadar damla sakızı,
çay kaşığının ucunda tuz,
YAPILIŞI
*pirinçler bir kaç suda yıkayıp üzerini örtecek kadar su ile suyunu çekip biraz açılıncaya kadar pişirilir,
*süt ocağa alınır, kaynamaya başlayınca pirinçlere ilave edilir,
*damla sakızı az miktar şekerle dövülüp pirinçli süte katılır ve karıştırılır,
*tuzu da atılır,ocak,sütlaç kaynamaya devam edecek şekilde kısılır,ara ara karıştırılarak pirinçler iyice açılıncaya ve yumuşayıncaya,sütlaç hafif kıvam kazanıncaya kadar pişirilir,
*şekeri ilave edilip karıştırılır,tadına bakılır,şekeri az ise biraz daha ilave edilir,
*5 dak.daha pişirilip ocaktan indirilir,sıcakken kaselere konulur,
*daha önce verdiğim sütlaç tarifindeki gibi üzerlerini kağıttan kestiğiniz süslemelerle, tarçın serpip süsleyebilirsiniz,
*sütlaçlarınız iyice soğuyunca üzerlerini strech film ile kaplayıp buzdolabında saklayın,
kolay gelsin afiyet olsun.

20 Mayıs 2011 Cuma

EV YAPIMI KAKAOLU ÇİKOLATALI DONDURMA

"İnananların gönüllerinin Allah'ı anması ve O'ndan inen gerçeğe içten bağlanması zamanı daha gelmedi mi? Mü'minler, daha önce kendilerine kitap verilip de, üzerlerinden uzun zaman geçmesi yüzünden kalbleri katılaşan kimseler gibi olmasınlar."
Hadîd sûresi (57), 16

Allah'ın adıyla başlarım...
Ankara'da havalar çok yavaş ısınıyor,henüz yaz gelmedi,dışarı çıkıp güneşi görürsek ısındığımızı ve yazı biraz olsun hissediyoruz.
Taslakları bitirmeye çalışırken yenileri ekleniyor,bizde bu iştah varken ne tarif biter ne taslak,Rabbim affetsin,bu nimetlerin enerjisini ibadete ve ilim öğrenmeye sevk etsin(amin).Ancak bu şekilde yapılanların bir anlamı olur,yoksa ..... ne farkımız kalır?
..............................
Yaz gelince en çok aranan ve yenilen tatlılardan birisidir dondurma.
Hazır, ambalajlı,içinde belki kırk çeşit katkı maddesi olan albenili
dondurmalardan çok daha sağlıklı ve güvenilir ve aynı zamanda içindeki gerçek süt ve salebi ile besleyicidir,ev yapımı dondurmalar. 
Geçen sene limonlu ve kaymaklı dondurma tarifleri vermiştim,çikolatalı dondurmanın yapılışı da diğerleri ile aynı aradaki fark ise içinde kakao ve çikolata kullanmış olmam.
Kakaoyu salep ve şekerle beraber karıştırıp kaynayan süte ilave ettim(şeker miktarını biraz azaltın çünkü çikolatanın da şekeri var) ve 4-5 dak.kadar karıştırarak pişirdim,altını kapatınca içine 40.gr. bitter çikolata ilave ettim,ara sıra karıştırarak soğuttum,buzluğa yerleştirdikten sonra da bir kaç saatte bir çıkarıp karıştırdım,
donunca kaselere yerleştirip,kaşıkla servis yaptım.
Yapım aşamalarına ve malzemelerine buradaki tarifimden bakabilirsiniz,kolay gelsin,afiyet olsun. 
Önemli bilgi:Hazır dondurmalardan farksız,fakat  onlardan çok daha lezzetli dondurmalar hazırlamak için BURADAKİ yöntemi uygulayın.
Not:Oğlumun derslerine konsantre olabilmesi,benim de kitap okumaya ve daha hayırlı ve faydalı işler yapma isteğimden dolayı,bilgisayarda kısıtlamaya gittim,üç gündür de açmadım,hele internet bağımlılığı ile ilgili son haberden sonra bu konuya daha bir önem verip,kendimi bilgisayardan biraz soyutlamak istiyorum,Rabbim muvaffak etsin(amin),tarifler de banttan giriyor :) anlıyacağınız canlı yayın değil :) başta kendi nefsim olmak üzere,Rabbim cümlemize razı olacağı salih ameller işlemeyi nasip etsin,bizi internet değil,Kur'an bağımlısı yapsın(amin),bağımlılıkların en güzeli ve mutluluğun en zirvesi...

DOĞAL GÜNEŞ YAĞI KREMİ

Güneş yağı kremlerinin ne kadar pahalı olduğunu biliyoruz,faydalarının yanında vücuda zararlı maddeleri de ihtiva edebiliyorlar.Evde çok daha ucuza ve hiç bir zararı ve yan etkisi olmayan doğal bir güneş yağı kreminin tarifini sizlerle paylaşmak,istifadenize sunmak istiyorum.
11 mayıs 2011 tarihinde kanal 7'de İkbal'le hayatın içinden proğramında, dr.Feridun Kunak, evde hazırlanabilecek doğal bir güneş kremi tarifi verdi,cildi fazla yağlı olmayanların göz altlarına da sürebilecekleri tabii bir krem olduğunu,ayrıca cilt için de faydalarının olduğunu söyledi.
Güneş yağı kreminin malzemeleri şöyle:
hepsi eşit ölçülerde(tercihan 1'er tatlı kaşığı) olmak üzere;
MALZEMELER
kakao yağı,
havuç yağı,
fındık yağı,
buğday yağı,
ozon yağı veya hakiki zeytinyağı,
YAPILIŞI
bütün malzemeler karıştırılır,güneşe çıkmadan önce açıkta kalan vücut bölgelerine ince bir tabaka halinde sürülür.
Not:Henüz ben denemedim ancak deneyip kullanmak istiyorum,inşaAllah denediğimde resmini de yazıya ilave ederim.

17 Mayıs 2011 Salı

ALLAH'A SIĞINILACAK HALLER

Allah’a (cc) Sığınılması Gereken Şeylerden Bazıları
KENDİSİNDEN Allah’a sığınmamız gereken sözlerin ve amellerin müstesna bir değeri vardır. Peygamberimiz Efendimiz’in (s.a.v.) nelerden Allah’a (cc) sığındığını doğru olarak tesbit etmek ve bütün davranışlarımızı bu tesbitlere uygun hale getirmemiz gerekir. Bunlardan bazılarını izah edelim.
Hz.Abdullah ibn Ömer (r.a) anlatır: Rasûl-i Ekrem’in (sav) dualarından biri şu idi: “Allahümme inni eüzu bike min zevali ni’metike ve tehavvüli afiyetike ve füc’eti ni’metike ve cemii sahatike” Allah’ım! verdiğin ni’metin yok olup gitmesinden, lutfettiğin afiyetin bozulmasından, ansızın verdiğin cezadan ve senin gazabını üzerime çekecek her şeyden sana sığınırım.” (Sahih-i Müslim.K. Zikir: 96; Sünen-i Ebu Davud-K. Salat: 367)
Peygamber (s) Efendimiz bu duasında yokluğu ve varlığı insanı mahvedecek iki şeyden Allah’a sığınmıştır.

16 Mayıs 2011 Pazartesi

SALÇALI KÖFTE(ELAZIĞ MALATYA YÖRESİ)

"BİR SENE’nin kıymetini anlayabilmek için sınıfta kalan bir öğrenciye sorun.
BİR AY’ın kıymetini anlayabilmek için prematüre bir bebeği dünyaya getiren anneye sorun.
BİR HAFTA’nın kıymetini anlayabilmek için haftalık bir derginin editörüne sorun.
BİR DAKİKA’nın kıymetini anlayabilmek için treni henüz kaçırmış bir kişiye sorun.
BİR SANİYE’nin kıymetini anlayabilmek için bir kazayı kıl payı atlatmış bir kişiye sorun."
Rabbimin adıyla...
Hepinize,hayırlı,huzurlu,sağlıklı bir hafta,haftalar diliyorum.
Sizlerle paylaşacağım bu tarif,yapımı çok kolay bir yemek,hem kahvaltı sofraları için,hem de başlı başına bir yemek olarak da tek başına yeter,hele yanında turşu ve yeşillik bir de ayran olursa tam bir ziyafet olur.
Ne buyuruyordu O güzeller güzeli(s.a.v)?
"Ademoğluna belini doğrultacak bir kaç lokma yeter..."şu bir tabakta kaç lokma var,şükretmesini bilene çok bile,elhamdulillah,Rabbim eksikliğini vermesin(amin).
Ben Elazığ Malatya yöresi olarak verdim ancak Cahide'den öğrendiğim kadarı ile Hatay,Adana ve Maraş yöresinde de fellah köftesi ismi ile bilinip yapılıyormuş.Köfte aynı köfte ancak içine ilave edilenler veya pişirme şekli değişiklik gösterebiliyor.
Gelelim yapımına:
MALZEMELER
Köftesi için:

1 su bardağı ince bulgur,
2 yemek kaşığı un,
1,5 su bardağı ılık veya sıcak su,
1 tatlı kaşığı tuz,
Sosu için:
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1/2 yemek kaşığı tereyağı,
5-6 diş soyulup küçük doğranmış sarmısak,
1 yemek kaşığı karışık salça,
1 çay kaşığı dağ kekiği (Elazığ yöresinde annuk ismi veriliyor),veya doğranmış maydanoz,
YAPILIŞI
Bulgur geniş bir kapta tuz ile beraber ıslatılır,
üzeri kapatılıp suyunu çekene kadar,en az yarım saat bekletilir,un ilave edilip yoğrulur,
eller ıslatılarak uzun şeritler yapılır,
kaynayan suya 1/2 tatlı kaşığı tuz atılır,köfteler ilave edilir,
 en az 10 dak.haşlanır,suyu süzülür,
küçük parçalar halinde doğranır,
yağlar ve sarmısaklar tavaya alınır,tereyağı eriyince salça ilave edilip 1-2 dak kavrulur,
1 çay bardağı su ilave edilip karıştırılır,köftelerle buluşturulur,kekiği de ilave edilir,
bir kaç dak.daha karıştırarak pişirilir,sıcak servis yapılır,afiyet olsun.
Not:Bu ölçülerle bir tabak çıkıyor,siz istediğiniz miktarda artırabilirsiniz.
Tarifimizin sonunda ilgi ile dinlediğim ve çok faydalandığım kısa sohbetlerden bir tanesini daha istifadenize sunuyorum.
^^^^HEDİYEMDİR^^^^

14 Mayıs 2011 Cumartesi

ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK

"İlim ehli biri, çamurlu kaygan bir yolda, eteklerini toplayarak, dikkatli adımlarla yürüyordu. Fakat bütün çabasına rağmen düştü.
Her tarafı çamur olduğu için, artık serbestçe yürümeye başladı.
Bir taraftan ağlıyor ve: “İşte, günaha düşmeden önce günahlardan sakınan adamın hali budur. Bir defa, iki defa... Günaha düştükten sonra, artık aldırış etmeden onun ortasında yürümeye başlar!” diyordu."
Allah'ın adıyla başlarım...
Hepinize hayırlı haftasonları,hayırlı tatiller dilerim.
Islak keki klasik haliyle hazırladığım gibi,böyle çikolatalı sos ile de yapıyorum çok hafif ve kolay bir kek hatta pasta oluyor. 
Hazırladığınız kakaolu kekin üzerine dökeceğiniz çikolata sosu kekinizin lezzetine lezzet katacak,aynı zamanda da yapımının  gayet kolay olması ile  size zaman kazandırıp yormayacak...Kolay bir pasta da olan çikolata soslu kekimizin tarifine geçelim.
KEK MALZEMELERİ
*3 yumurta,
*1 su bardağı toz şeker,
*2 su bardağı süt,
*1 tepeli yemek kaşığı kakao,
*1/2 çay bardağı zeytinyağı,
*1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi,
*2,5 su bardağı kadar  un,

*1 paket kabartma tozu,
YAPILIŞI
yumurta ve şeker iyice çırpılır,diğer malzemeler de ilave edilip tekrar iyice çırpılır,önceden ısıtılmış orta hararetli fırında pişirilir,kabarınca ısı biraz düşürülür,kürdanla kontrolü yapılıp fırından alınır,5-10 dak bekletilip dilimlenir.
ÇİKOLATA SOSU MALZEMELERİ
*1 su bardağı su,
*1 tatlı kaşığı nişasta,
*1 tatlı kaşığı kakao,
*5 tatlı kaşığı toz şeker,
*15-20 gr.bitter çikolata,
HAZIRLANIŞI
çikolata hariç malzemeler iyice karıştırılır,ocağa konulur,
kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir,
kaynayınca ocaktan alınır,çikolatası ilave edilip iyice karıştırılır,
fırından alınıp dilimlenmiş kekin üzerine yayılır,
taze nane yaprağı veya hindistancevizi  ile servis yapabilirsiniz,afiyet olsun.
Tarifimin sonunda ise ruhunuza hitap edecek,ne kadar rahmeti bol ve merhametli bir Rabbimiz olduğunu bize hissettirecek,10 dak.lık kısa bir hadis sohbetini sizlere ikram etmek istiyorum.

13 Mayıs 2011 Cuma

Her İstediğini Yapmak Çocuğa Kötülük Olarak Yeter

'Mutlu olsun yeter ki' çocukları mutsuz yapıyorSadece kendini düşünen, kendini seven nesiller mi yetiştiriyoruz? Minik narsistler mi büyüyor? Anneler genellikle "O mutlu olsun diye her istediğini yaptık ve yapıyoruz." diyorlar. "Her istediği olunca çocuk çok mutlu olacak!" düşüncesi sizi yanılgıya düşürmesin.
Araştırmalar aşırı hoşgörülü, kural koymayan, her istediği yapılan aile çocuklarının yetişkinlikte narsistik kişilik geliştirdiğini, mutsuz ve doyumsuz olduklarını gösteriyor. Tüm deliller narsisizmin yeni nesillerde çok daha yaygın olduğunu ortaya koyuyor ve Amerika'da ruhsal bozukluk olarak tanımlandırılmaktan neredeyse çıkarılma aşamasında...
Çünkü her 5 kişiden biri narsist tanısı alıyor.
Aşırı hoşgörülü aile; çocuklarının bakımlarıyla, ihtiyaçlarıyla yüksek düzeyde ilgilenir, sıcak davranır, kural ve sınır koymaz, çocuklarının her istediğini yapma eğilimindedir. Bu aileler onları sevgi ve şefkate boğar, aşırı şımartır. "Sen bir tanesin, istersen her şeyi yapabilirsin!" diyerek çocuğun benliğini keşfetme yolculuğunda yanlış bir benlik algısına ve ego kabarmasına sebep olur. Dünya, anne babası tarafından çocuğun etrafında döndürülür.

10 Mayıs 2011 Salı

DOLMA İÇLERİNDEN SEBZE YEMEĞİ


İmam Şafiî (rh.a.) şöyle buyuruyor:
"Ben nice kitaplar okudum, nice sohbetlere katıldım, nice hikmet ehlinden söz duydum, anladım ki bütün bunların özü üçtür.
1- Zaman bir kılıçtır, sen onu kesmezsen o seni keser.
2- Sen Hak ile meşgul olmazsan bâtıl seni meşgul eder.
3- Sakın kendinde bir varlık hissetme.
Büyük bir makamdaysan o makamı veren Allah’tır. Büyük bir ilme sahipsen O’nu veren Allah’tır. Zenginsen zenginliğinle mağrur olma onu veren de Allah’tır."
Allah'ın adıyla başlarım...
Her ne kadar Ankara'ya yaz henüz gelmese de yaz sebzeleri artık bizim eve girer oldu.Yaz mevsiminin ilk taze dolmasını yaptım.Bu mevsimin sebzeleri taha bir taze adeta su gibi oluyor.Kabak ve patlıcan dolmalarının oyulmuş içlerini atmaya gönlüm razı olmadı.
Dolmadan arta kalanlarla zeytinyağlı bir sebze yemeği yaptım,çok lezzetli bir yemek oldu,hem bir çeşit daha yemek çıkarken,hem de dolmadan arta kalanlar değerlenmiş oldu,belki sizler de bu değerlendirme yemeğini yapıyorsunuzdur,ancak yine de bilmeyenler,yöntemi farklı olanlar olabilir.
Daha önce sizlere zeytinyağlı sarma dolma tarifimi vermiştim,buradan tarifine bakabilirsiniz,bu sefer ki kıymalı idi,malzemesinde ve yapılışında çok fazla bir fark yok,kıymalı olanında  kıyma var,nane yok ve malzemelerin hepsi çiğ olarak karıştırıp dolduruyorum.
Şimdi de dolmalık sebzelerin oyulmuş kısımları ile yaptığım değerlendirme yemeğinin tarifine geçelim.
MALZEMELER
*1 adet kuru soğan,
*3-4 diş sarımsak,
*2 adet domates,
*patlıcan ve kabakların oyulmuş içleri,
*1-2 adet sivri biber,
*tuz,karabiber,
*3-4 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı karışımı,
*1 çay bardağı su,
YAPILIŞI
Yağlar ve yemeklik doğranmış soğan tencereye konulur,
soğanlar ve sararıncaya kadar kavrulur,
doğranmış biber ve soyulup küçük doğranmış sarımsaklar da ilave edilir,2-3 dak kavrulur,doğranmış domatesler ilave edilir,
2-3 dak.daha pişirilip kabak ve patlıcan içleri,(kararmışsa soğuk suya tutup suyu süzülür) ilave edilip karıştırılır,suyu,karabiberi ve tuzu ilave edilir,ağzı kapalı olarak yarım saat kadar,patlıcan ve kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir,
sıcak veya ılık olarak servis yapılır.
İsterseniz bu yemeği kıymalı da yapabilirsiniz,kolay gelsin,afiyet olsun.
Tarifimin sonunda çok değerli hediyemi sizlere ikram etmek istiyorum,Rabbim cümlemizi hayırlı ilimlerimizle, rızası uğrunda amel edenlerden eylesin(amin).

9 Mayıs 2011 Pazartesi

MEYVELİ SÜT(ÇİLEKLİ MUZLU SÜT)

"Muhakkak ki sizin için, sağmal hayvanlarda da gerçekten bir ibret vardır. Size onların karınlarındaki fışkı ile kan arasından, içenlerin boğazından kolayca geçen hâlis bir süt içiriyoruz."
(Nahl suresi 66.ayet)
Yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...O Rab ki bizleri sayısız nimetlerle donatmış,bizlere herşeyin güzel ve temizini ,hakkımızda hayırlı olanı helal kılmış elhamdulillah.O'nun sevgili Rasulü Efendimiz(s.a.v)'de hayatında bunun uygulamasını bize göstermiş,miracta kendisine teklif edilen şarap ve şerbet arasında O(s.a.v),sütü tercih etmiş,fıtratına uygun davranmış,sütü çok sevdiğini de biliyoruz.
Bizde sütü sütçümüzden alıp kaynatıyor öyle tüketiyoruz,mümkün olduğunca da hazır süt almıyoruz.Hazır sütlerle ilgili sakıncaların neler olduğunu anlatan yazıyı buradan okuyabilirsiniz. 
Evde kalan çilekleri değerlendirmek için yaptım çilekli muzlu sütü,çilek ve muz sütle çok güzel bir uyum sağlıyor,sıcak yaz günleri için de hem besleyici hem serinletici bir lezzet,kısaca yapılışını anlatayım.
MALZEMELER
*1 adet muz,
*15-20 adet çilek,
*3 yemek kaşığı *toz şeker,
*en az 1 litre olacak kadar süt,

YAPILIŞI
*doğrayıcıya yıkanmış ayıklanmış

çilekleri,
soyulup doğranmış muzu,
şekeri ve sütü yerleştirin,

*hepsini iyice çekip pütürsüz hale getirin,
şekerini başlangıçta az koyarak damak tadınıza göre ayarlayın,
şekeri az gelirse, artırırsınız.
soğuk olarak servis yapın,
afiyet olsun. 
NOT:Çilekli muzlu sütünüzü hazırladıktan sonra 5-10 dak.bekletirseniz,çilek çekirdekleri dibe iner,bardaklara servis yaptığınızda içlerinde fazla çilek çekirdeği olmaz,sütü süzmedim çünkü süzülürse çekirdeklerle beraber meyvelerin posaları da üstte kalıyor.

4 Mayıs 2011 Çarşamba

AKITMA (ELAZIĞ YÖRESİ)

"Ey iman edenler!Allah'a itaat edin,Peygambere itaat edin ve amellerinizi boşa çıkarmayın!"
(Muhammed suresi 33.ayet)
Rezzak olan,isyanlarımıza rağmen nimetlerini bizlere cömertce veren yüce Rabbimin adıyla başlarım...
Yine bir Elazığ yemeği ile sizlerle beraberim.Elazığ'da meşhur bir yemek olan akıtma tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Uzun zamandır paylaşmak istediğim bir tarifti,nasip bu güne imiş.Çocukluğumdan beri en sevdiğim müstesna yemeklerden biridir akıtma.Köye her gidişimizde canım anneciğim,odun ateşinde ve sac üzerinde,küçük yuvarlak veya oval şekilli parçalar halinde akıtma döker,o pişirirken biz bir yandan pişen o akıtma ekmeklerini bir iki derken mideye indiririz :) tabii bu şekilde yemeği için kullanacağımız akıtma ekmekleri kolay kolay birikmez :) o küçük ekmeklerin tadı da en az yemeği kadar güzeldir,ama yine de sarmısak soslu halinin tadı daha bir güzeldir.En güzel etli,köfteli yemeğe değişmem akıtmayı,onun o güzel lezzetli tadı hiçbir etli yemekte yoktur benim için,deneyenin pişman olmayacağına inanıyorum.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur