بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

27 Ekim 2010 Çarşamba

AĞLAYAN PASTA

                 "Cennete gitmek için bütün yollar, bütün kapılar açık. Cehennem için de öyle. Siz Cennete götüreni tercih edin. Sizin için hayırlı olan budur. Asırlardır aynı şeyler söyleniyor, adeta size sizin için yalvarılıyor. Biraz da siz kendinize acıyın."
                                                                                              Hikmetli  sözler  
                    Rabbimin adıyla...
            Ailece pastaları çok severiz,özellikle akşam çaylarının yanında,hep beraber çayımızı yudumlarken pasta veya başka aparatifler yemek bizi mutlu eder,aslında bizi mutlu eden,bir şeyler yeyip içmekten ziyade,beraber olmak,sıcacık aile ortamında oturmak,beraber sohbet etmek güzellikleri paylaşmaktır,bu öyle büyük bir nimet ki,bu nimetin kıymetini bizden ziyade bu ortamdan mahrum olanlar bilirler.Rabbim kimseyi ailesinden,huzurdan mahrum etmesin(amin).
           Bu pastayı yaptığım günün akşamı yine çayımızı içerken bizim iki numara biten pastanın bulaşık tabağını göstererek:"anne aslında bu pasta ağlayan pasta değil,ağlatan pasta,çünkü çabucak bitti,doymadım"dedi :) oğlumun bu serzenişi beni tebessüm ettirdi,ilk fırsatta bu pastayı bir daha yapmayı düşündüğümü oğluma da söyliyerek onu teselli ettim :)
          Rabbim her üzüntüyü(bu duruma üzüntü demeye haya ediyorum,benim ki sadece kinaye) böyle yapsın,her derdin çaresini de böyle kolay halk eylesin(amin). 
MALZEMELER:
Kek malzemeleri:
3 adet yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
2  su bardağı un,
yarım çay bardağından az sıvı yağ,
1 paket kabartma tozu,
2 yemek kaşığı kakao,
bir fiske tuz,
1,5 su bardağı süt,
birmiktar portakal kabuğu rendesi
Kekin üstü için:
1 paket krem şanti,hazırlamak için 1 su bardağı soğuk süt,
Pastanın gözyaşları :) için:
1 su bardağı su,
1 yemek kaşığı koyu renkli kakao,
1 çay bardağına yakın toz şeker,
1 tatlı kaşığı buğday nişastası,
Keki ıslatmak için:
1 su bardağından az süt,
YAPILIŞI:
Kek malzemeleri ile kek hazırlanır,(kekimizin kıvamının olup olmadığını anlamak için,kek hamurundan kaşıkla alıp hamura döktüğümüzde hamurun üzerinde kaybolmalı,yani şeklini kaybedip fazla beklemeden hamura karışmalı, krep hamurundan daha koyu olmalı, katı olmuşsa biraz daha süt ilavesi ile kıvamı açabilirsiniz, çok cıvıksa un miktarını biraz artırın),
dibi yağlanmış uygun bir fırın tepsisine dökülür,
200 derecede önceden ısıtılmış fırına konulur,
kabarınca ısı 175 dereceye düşürülür,
pişince kürdanla kontrolü yapılıp fırından alınır,soğumaya bırakılır,
kek ılıkken üzerine üzerine 1 su bardağı süt gezdirilir,
kek soğumuşsa ılık süt gezdirilir,
kek buzdolabında soğutulur,
krem şanti hazırlanır, buzdolabına konulur,
pastanın gözyaşlarının malzemeleri karıştırılarak pişirilir,iyice soğutulur,
soğuyan kek dolaptan çıkarılır,
üzerine krem şanti serilir, dalgalı şekil verilir,
istenilen büyüklükte parçalara kesilir,
servis tabaklarına alınan parçaların  üzerine soğutulan kakaolu sos(gözyaşı sosu) kenarlardan akacak şekilde gezdirilir, servis yapılır, afiyet olsun,
şükrümüz bol,
ibadetlerimiz makbul,
hayır dualarımız kabul olsun(amin).

Diğer pasta tariflerime buradan bakabilirsiniz.
İnternette pek çok ağlayan pasta tarifi var hepsi de hem malzeme ve ölçüleri hemde görünüşleri ile birbirinden farklı,ancak bana ilham kaynağı olan pasta Yeşim hanımın Yetur'un'ın ağlayan pastası,onun tarifine de buradan bakabilirsiniz.

SÜTLÜ PİDE - ISPANAKLI PİDE - PEYNİRLİ PİDE

               "Günahın küçüklüğüne değil,kime isyan ettiğine bak!"
                                                                          Bilal Bin Sad
                 Rabbimin adıyla başlarım... 
          Evde her çeşit pide yapmak mümkün,istediğiniz poğaça malzemesi ile mayalı hamur yapıp istediğiniz şekil,çeşit ve kalınlıkta pide yapılabilir.Benim önerim de  bunlardan birisi.Mutfakta bazı olmazsa olmaz kurallar dışında hayal gücümüzü kullanarak çok çeşitli pideler,ekmekler,yemekler vb.her şey yapılabilir,yeter ki yapmayı canınız istesin,bunun içinde sağlığınız ve zamanınız olsun.
          Rabbimizin verdiği bu nimetler o kadar çeşitli ki,insanın barınacak sıcacık bir evi ve huzurlu bir yuvasının olması,iman nimetinin olması,akıl nimeti,kimseye muhtaç olmadan hayatını haramlardan uzak,helallerle idame etmesi...Sayılacak o kadar çok nimet var ki, bunları saymaya,idrak etmeye gücümüz yetmiyor,Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun,elhamdulillah...                 
               MALZEMELER:

  *2 adet yumurta,

   *1 çay bardağı zeytinyağı,

   *4 su bardağı ılık süt(yarı yarıya süt ve su ile de yuğurabilirsiniz,ben hamurun tamamını süt ile yuğurduğum için sütlü pide ismini verdim)

    *1/4 paket yaşmaya,

   *1 yemek kaşığı toz şeker,

   *1 tatlı kaşığı tuz,

   *yumuşacık bir hamur olacak şekilde un,

   *ıspanaklı pide için:1′er su bardağı rendelenmiş beyaz peynir,çökelek,az miktar kaşar rendesi, 3-4 adet yumurta,kırmızı pulbiber,karabiber ve doğranmış maydanoz,dereotu,istenilen miktarda, yıkanıp kaynar suya bastırılıp çıkarılmış,suyu sıkılıp doğranmış ıspanak,

isterseniz sadece peynirli ve çökelekli de yapabilirsiniz,o zaman ıspanak koymayın,malzemeler tamamen sizin damak zevkinize kalmış,dilediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz,

bir miktar kıyma ve soğan kavurup sadece baharat ve ıspanak ilave ederek yaparsanız onun lezzeti çok daha güzel olur,kıymalı yaptığınızda da içine yumurta,peynir ve çökelek koymayın ve pideleri kapalı yapın ki içleri kurumasın.


                 YAPILIŞI:

    Ilık süt,şeker ve maya  yoğurma kabına alınır,karıştırılır,

    10-15 dak. bekletilip yağ,yumurtalar, tuz,  ilave edilir,karıştırılır,

    son olarak un, azar azar  ilave edilir ,

    çok yumuşak bir hamur elde edilir,hamur iyice yoğrulur,

    üzeri kapatılıp 1-2 saat mayalanması beklenir.

    Hamur mayalanınca istenilen büyüklükte hamurdan parçalar alınır,un serpilmiş zeminde 1 cm.kalınlığında veya daha kalın istiyorsanız daha kalın açılır,

    yağlanmış fırın tepsisine konulur,sade yapılacaksa parmak uçları ile bastırılarak pide şekli verilir,içli yapılacaksa,üzerine  içten yayılır,kenarları içe kıvrılır, tepsiye kaç tane sığıyorsa o kadar pide yapılıp tepsi doldurulur,sade pidenin üstüne,içlilerin kenarına yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürülür,sadenin üstüne çörekotu ve susam serpilir,veya üzerlerine birşey sürülmez fırından alınınca fırça veya temiz bir bezle su sürülür,

    önceden ısıtılmış 200 derece(orta ısıda)fırında pişirilir,

          Çökelek elde etmek için evde yaptığınız yoğurdunuzu sulandırıp,içine biraz tuz ilavesi ile ocakta kesilinceye kadar ısıtın,10-12 saat bekletip süzün ve istediğiniz yerlerde kullanın.Mayalayıp ta tutturamadığınız süte biraz yoğurt ilavesi ile de aynı işlemi yapabilirsiniz.

   

26 Ekim 2010 Salı

ELMALI KEDİDİLLİ PASTA

                              Rabbimin adıyla...
           Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, "Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur" dedi:
"Her kim  bir dostuma düşmanlık ederse, ben  ona karşı harb ilân ederim. Kulum, kendisine emrettiğim farzlardan, bence daha sevimli herhangi bir şeyle bana yakınlık sağlayamaz. Kulum bana (farzlara ilâveten işlediği) nâfile ibadetlerle durmadan yaklaşır; nihâyet ben onu severim. Kulumu sevince de (âdeta) ben onun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli ve yürüyen ayağı olurum. Benden ne isterse, onu mutlaka veririm, bana sığınırsa, onu korurum."
                                      Buhârî, Rikak 38
  Evde bekleyen kedidili bisküvilerini değerlendirip bitirmek için yaptığım bir pasta.Kedidilli bisküvili pastalardan ve elmalı tatlardan hoşlananlar için tarifini vereyim...
MALZEMELER:
1 paket kedidili bisküvi (200 gr.),
arzu edilirse servis aşaması için ceviz,
Elma peltesi için:
3 adet elma,
2 su bardağı su,
1 yemek kaşığı nişasta,
3-4 yemek kaşığı toz şeker,
1/2 çay kaşığı toz zerdeçal,
1/3 çay kaşığı tarçın,
Muhallebisi için:
8 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı nişasta,
2 yemek kaşığı un,1 su bardağı toz şeker,
YAPILIŞI:
Elmalar yıkanır,kabukları soyulur,çekirdekleri çıkarılır,su ilavesi ile robottan geçirilir,
nişasta ve şeker ilave edilip karıştırılarak  pişirilir,
ocaktan alınca toz zerdeçal ve tarçın ilave edilir karıştırılır,
muhallebisi hazırlanır,şekeri pişince ilave edilir,
tatlıyı yapacağımız cam kap ıslatılıp suyu süzülür,
muhallebinin yarısı bu kaba dökülüp yayılır,
üzerine elma peltesinin yarısı yayılır,
kedidilleri üzerine tek sıra halinde dizilir,
tekrar elma peltesi ve en üste de muhallebi serilir,
bir gece buzdolabında bekletilir,
üstünün düzgün ve pürüzsüz olması için,tatlımızın kabının genişliğinde bir tepsiye ters çevrilir,
dilimlenerek arzuya göre cevizle servis yapılır,afiyet olsun.


                 Diğer kedidilli pasta tarifime buradan bakabilirsiniz.

25 Ekim 2010 Pazartesi

ISPANAKLI BULGURLU KÖFTE

Besmele ile başlarım...
Bulgur ile yapılan köfteleri sevenler için,farklı ve lezzetli bir tarif ıspanaklı bulgurlu köfte tarifi.Yemeğimizde et yok ancak neredeyse onun kadar proteinli yeşil mercimek var,buyrun tarifimize geçelim.
MALZEMELER
200 gr. ıspanak yaprağı , sapları ve kökleri,
1 su bardağı kadar haşlanmış nohut,
1/3 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
1/2 adet küp küp doğranmış salçalık biber,
1 orta boy kuru soğan,
1 kase etsiz bulgur köftesi(buradaki köfte ölçüsünün yarısı ile hazırladığınız hamurdan nohut kadar veya biraz daha büyük yuvarlak köfteler yapılır),
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağı karışımı,
1 yemek kaşığı karışık salça,
4 su bardağı kaynar su,
1 tatlı kaşığından az kuru reyhan,
çay kaşığının ucunda toz karabiber ve kimyon,
tuz,
YAPILIŞI
 doğranmış biber ve soğan ile yağlar tencereye alınır,
soğanlar kızarmaya başlayıncaya kadar kavrulur,
salçası ilave edilir,bir iki karıştırılıp yıkanıp doğranmış ıspanak sapları ve kökleri de eklenir,bu şekilde de 1-2 dak. çevrilen karışıma su ilave edilir,
10 dak.kadar kaynatılıp köfteler ilave edilir,
15 dak.daha pişirilir,kalan malzemeler ilave edilip karıştırılır,
5 dak,sonra altı kapatılır,yoğurt eşliğinde servis yapılır,kolay gelsin.

24 Ekim 2010 Pazar

SÜT DUASI VE SÜTE DAİR BAZI HATIRLATMALAR

                     Rezzak olan Rabbimin adıyla başlarım...
            "Şüphesiz sizin için sağmal hayvanlarda da bir ibret vardır.Size, onların karınlarındaki işkembe ile kan arasından gelen,içenlerin boğazından kolayca geçen halis bir süt içiriyoruz."
                                                                                    Nahl suresi 66.ayet
            "Takva sahibi olanlara va'd edilen edilen cennet şöyledir:"Orada hiç bozulmayan sudan ırmaklar,tadı değişmeyen sütten ırmaklar,içenlere zevk veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır.Ayrıca onlar için orada,her çeşit meyveden ve Rablerinden mağfiret vardır.Hiç bunların durumu,ateşte ebedi kalan ve bağırsaklarını parça parça edecek kaynar su içirilen kimseler gibi olur mu?"
                                                                                    Muhammed suresi 15.ayet 
             Mi'rac gecesinde,Cebrail (a.s) Resulullah'a (s.a.v),süt dolu bir kase ile yine şerbet dolu bir başka kase getirdi,Resulullah (s.a.v) süt dolu kaseyi seçti.Bunun üzerine Cebrail Aleyhisselam:"Fıtratı seçtin."dedi.(Buhari ve Müslim'den özet alıntı)
             Sütün hayatımızda ki değeri

23 Ekim 2010 Cumartesi

ETLİ PATLICAN YEMEĞİ

          "Bildigimizi zannetmemiz ögrenmemizin en büyük düşmanıdır."                             

                                                              (DR.C.BERNARD)
                                          
                         Rabbimin adıyla...
          Yaz sebzelerinin yerini kış sebzelerine bıraktığı şu günlerde,bu senenin son patlıcanlı yemeğini yaptım.Bu saatten sonra yaz sebzelerini almak biraz riskli ancak ben almadım.Canım annem ve babam köyden,kendi yetiştirdikleri sebzelerden yolladılar,gönül rahatlığı ile pişirdim elhamdulillah.Evimizde özellikle eşim patlıcan hastasıdır :) Onu memnun etmek için hemen pişirdim,bilirsiniz patlıcan kızartılınca lezzetine lezzet katılır,ben de öyle yaptım,buyrun tarifine geçelim.Tekrar belirteyim,soğan,sarmısak hariç diğer malzemeler köyümüzden...
MALZEMELER:
1 kg.kemer patlıcanı,
3-4 adet yeşil biber,
3-4 adet domates,
1 orta boy kuru soğan,
2 diş sarmısak,
tuz,karabiber,
patlıcanları kızartmak için zeytinyağı,
1/2 kg,kuzu kuşbaşı et,
YAPILIŞI:
Patlıcanlar alacalı soyulur,uzunlamasına dörde bölünür kare kare doğranır üzerlerine tuz serpilip karıştırılır,bir saat kadar bekletilir,yıkanır,kurutulur(temiz bir pamuklu bez tepsiye serilip üzerine patlıcanlar serilip  güneşte kurutulabilir,ben böyle kurutuyorum).

Suyu kuruyan patlıcanlar zeytinyağında kızartılır,bir tabağa alınır,

Önceden ısıtılmış tavaya etler konulur,karıştırılır,tavanın ağzı kapatılır,etler bıraktığı suyu çekinceye kadar pişirilir,

etler suyunu çekince,yemeklik doğranmış kuru soğan ve bir kaç kaşık zeytinyağı ilave edilir,beraber karıştırılarak pişirmeye devam edilir,

soğanların rengi sararınca,kabukları soyulup,doğranmış domates eklenir,karıştırılır,5 dakikada bu şekilde pişirilir,

doğranmış biberler,tuz ve karabiber ilave edilir,bir kaç dakika daha pişirildikten sonra tavanın altı kapatılır,kızarmış patlıcanlarda tavaya ilave edilir,

hepsi harmanlanır ve bir fırın kabına boşaltılıp yayılır,

üzerine 1 çay bardağı su gezdirilir,üzeri kapatılıp fırında yaklaşık bir saat pişirilir,fırından alınır,pilav ve cacıkla servis yapılır,afiyet olsun.

 

Diğer patlıcanlı tariflerime  

 

buradan bakabilirsiniz.

 

 

22 Ekim 2010 Cuma

KARA LAHANALI CACIK

                   "Borç, köle olmanın başlangıçıdır."
                                                   (Victor Hugo)
                Besmele ile...
         Yoğurt türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir,yoğurtlu tatlar da öyle.Cacıkta bunlardan birisi,karalahanalı,marullu ve en bilineni salatalıkla yapılanı.Bu cacığım da karalahanalı,karalahananın rendelenip,sarmısaklı yoğurtla ve az bir su ile karıştırılması ile elde edilen,mor renkli bir cacık çeşidi.Özellikle etli yemeklerin yanında cacık çok yakışan bir tattır,yapanlara,yiyenlere afiyet olsun. 

ŞEKERLİ KATMER

                            
                      Yaratan ve yaşatan Rabbimin adıyla...
            Hepinize hayırlı ve hayır dualarınızın kabul olacağı bir cuma diliyorum...
            Câbir radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim dedi:
“Kişi evine  girerken ve yemek yerken besmele çekerse, şeytan adamlarına, “Burada ne geceleyebilir ne de yemek yiyebilirsiniz” der. Eğer o kimse eve girerken besmele çekmezse, şeytan adamlarına, “Geceyi geçirecek bir yer buldunuz” der. O şahıs yemek yerken besmele çekmezse, şeytan kendi adamlarına, “Hem barınacak yer hem de yiyecek yemek buldunuz” der.”
 Müslim, Eşribe 103. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Et`ime 15; İbni Mâce, Duâ 19
Hadisin geniş açıklamasına buradan bakabilirsiniz.,
Paylaşmak istediğim katmer tarifi bir çoğumuzun aşina olduğu bir katmer çeşidi,ama hiç birimiz kolayda olsa doğuştan bunları bilmiyoruz,hepimizin öğrenme zamanı da farklı farklı,bilenlere hatırlatmak,bilmeyenlere de naçizane anlatmak için bu tarifi yayınlamayı uygun buldum.Hazır yufka ile yapılabilecek,acil misafir için güzel ve pratik bir ikram,tarifi kısaca şöyle:
1 adet yufka için malzemeler:
5 yemek kaşığı zeytinyağı,tereyağı ile karışık da olabilir,
2 yemek kaşığı toz şeker,
YAPILIŞI:
Yufka düz bir zemine serilir,
3 kaşık yağ üzerine gezdirilip yayılır,üzerine şeker serpilir,
diğer işlemler resimlerde görüldüğü gibi yapılır,
yufka uzun dikdörtgen şekline getirilince kalan yağla tekrar yağlanır,sonra kare şekline getirilir.Yağ ve şeker miktarını damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz,
orta hararetli ateşte pişirilerek her iki tarafıda kızartılır,afiyet olsun.
Diğer katmer tarifime buradan ve kahvaltılık çeşitlerime de buradan bakabilirsiniz.
                                



21 Ekim 2010 Perşembe

UZUN SÜRE TAZE SÜT SAKLAMA YÖNTEMİ

                         Besmele ile...
             Süt en temel gıdalarımızdan birisi,evde küçük çocuğunuz varsa evinizin olmazsa olmaz gıdası.Köydeki kedimiz gibi,bizim çocuklarda kutu sütünü sevmiyorlar,günlük pastörize olursa içiyorlar ancak uzun ömürlüleri içmiyorlar.Geçen gün evde süt kalmamıştı küçük oğlum sütlü bisküvi istedi,daha önceden evde süt bittiğinde kullanmak için aldığım, uzun ömürlü süt ile hazırladım ancak sadece bir kaşık aldı,ikinciyi yediremedim,sebep kutu sütüydü.Gerçektende tadı güzel değildi ve sütte bir yapaylık hissediliyordu,markası da çok meşhur bir firmaya aitti.Bir daha kutu sütü almayı düşünmüyorum,artık sütçümüzden sütü fazla alıp buzlukta saklıyorum,evde süt bittiğinde de hemen buzluktakini kullanıp sıkıntı çekmiyorum.
           Sütçünüzden aldığınız sütü 3-5 dak.kaynatıp soğumasını bekleyin,soğuyunca kullanacağınız miktarlarda buzdolabı poşetine koyup buzlukta donmaya bırakın,ihtiyacınız olduğunda süt poşetini dolaptan çıkarıp suya tutun ki poşet sütten ayrılsın,yayvan bir pişirme kabına alın 10-15 dak. bekletip poşetinden ayırın,kısık ateşte eritin,5-10 dak.içinde sütünüz kullanmaya hazırdır.

20 Ekim 2010 Çarşamba

YAZDAN ESİNTİLER

                                        Bahçemizde ki bamyalardan  bamya çiçeği
                        
                               Rabbimin adıyla...
              Tabiatın ve çiçeklerin fotoğraflarını çekmek en zevk aldığım işler arasında yer alıyor,yazın çektiğim fotoğraflardan bir kaçını paylaşmak istedim.Bunlara bakıpta Rabbimizin büyüklüğünü ve güzelliğini tefekkür etmemek mümkün mü?Her şey O'nu (c.c) hatırlatıyor.
             Hadis'i şerifte Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) Allah(c.c) katında dünyanın sinek kanadı kadar değerinin olmadığını bize bildiriyor,Allah(c.c) değer vermediği dünyayı bu kadar güzel yaratmış, ya Kur'anın da bize överek anlattığı cennet ne kadar güzeldir? Rabbim bizleri ebedi durağı cennet olanlardan eylesin(amin).               "
         
             "Yeryüzünü döşedik ve oraya sabit dağlar yerleştirdik.Orada her sınıftan gönül açan bitkiler bitirdik."
                                                              Kaf suresi 7.ayet

                                                     Dalında kurumuş gül.

                                                          Beyaz hatmi çiçeği.

                                                         Yol ve bulutlar.
             Not:Resimleri bilgisayarınıza ekran koruyucu yapmak isterseniz en büyük haline getirip ekranı kaplayabilirsiniz,resimlerin boyutları orjinal boyutlardadır,boyutlarını küçültmedim.

18 Ekim 2010 Pazartesi

GÜL BÖREĞİ

                "Hatem-i Esam’a:
 -Ne zaman dünyadan ibret alanlardan oluruz? diye sorulunca,
 -Dünyadaki her şeyin, sonunda harap olacağını ve sahiplerinin, sonunda toprağa gideceği şuuruna erince, diye cevap verdi.
                                   (İmam-ı Şarani)"
            
                  Rabbimin adıyla...
      Aslında bir çoğumuzun tanıdık olduğu bir börek tarifidir,gül böreği,yine de paylaşmak ve sayfamda bulunmasını istediğim için yayınlıyorum.
      MALZEMELER:
3 adet yufka,
istenilen börek içi malzemesi(benim börekler,peynirli ve maydanozlu),
     Sosu için:
1 adet yumurta,
1/2 su bardağı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 su bardağı süt,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
     YAPILIŞI:
Her bir yufka 4 eşit parçaya bölünür,
elde edilen üçgenlerin üzerlerine hazırlanan sos sürülür,
geniş kısma iç konulur,ve sivri uca doğru sarılır,
elde edilen uzun rulo parça bir kenarından diğer tarafa doğru yuvarlatılarak gül şekli verilir,
yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizilir,
diğer parçalara da aynı işlem yapılır,dışarıda kalan uçları diğer parçaya değecek şekilde yerleştirilir ki açılıp şekli bozulmasın,
kalan sos üzerlerine sürülür,
çörek otu serpilip orta ısıdaki fırında pişirilir,afiyet olsun.

Diğer börek tariflerim için buraya bakabilirsiniz.

SÜS BİBERLERİ

 "Allah'ın nimetlerini saymaya kalksanız, saymakla bitiremezsiniz. Şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir."
                                      Nahl suresi 18.ayet
       Evimizde saksıda yetiştirdiğimiz süs biberlerimiz,arşivimde olan bu görüntülere ancak sıra geldi :) önce açık sarı,sonra eflatun en son da kırmızı renk alıyorlar,küçük ve eflatun haldeyken acısı çok normal ama bekledikçe acı oranı artıyor,acı sevenleri ziyadesiyle tatmin eden bir acıya sahipler.Hem görünüşleri hemde acı sevenler için lezzetleri ile gerçekten büyük bir nimet,elhamdulillah.Evde biber yetiştirmek tabiata olan özlemimi bir nebze olsun gideriyor.
       Biberlerin bu görüntüleri eylül ayının sıcak günlerine ait,şimdilerde havalar soğuyunca balkondan içeri aldık,artık çiçek açmıyorlar,yaprakları da dökülüyor.Süs biberleri güneşin sıcağını ve ısısını çok seviyorlar,bu yüzden de yazın havalar sıcakken en verimli ve en canlı keyifli hallerini yaşıyorlar.Tıpkı biz insanların gençlik dönemleri gibi...
              Evde biber yetiştirmekle ilgili diğer yazımı buradan okuyabilirsiniz.

17 Ekim 2010 Pazar

PUANLI KOLAY PASTA

        "Dinde seninle yarışanla yarış!
          Dünyalıkta yarışanla yarışma,
          dünyayı onun kucağına at!"
                         (Hasan-ı Basri)

                 Rabbimin adıyla başlarım...

       Pasta yapmayı hele ki yemeyi çok çok seviyorum.Geçen akşamda yine pasta krizim tuttu ve 40 dak.da bu pastayı yaptım,bana göre bir pasta için bu süre kısa bir süre bu yüzden ismine kolay kelimesini ekledim,siz süreyi biraz uzun tutup krem şanti ile karıştırdıktan sonra,kremanızı yarım saat kadar buzlukta bekletirseniz pastanızın krema ile kaplama işlemi ve süslemesi daha kolay olacaktır,ben hepsini cem ettikten sonra dolapta beklettim öyle kıvamı oturdu.
      Bunları anlatırken aslında biraz kendimden utanıyorum,dünyada ne dertli insanlar var,ben nelerle uğraşıyorum,Rabbim dertlilere deva,hastalara şifa versin,güç yetiremeyeceğimiz şeylerle imtihan etmesin,hatalarımızı bize bağışlasın(amin).
     Bize lütfettiği sağlık ve iman nimeti için O'na (c.c) yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun, şimdi de şu, dünya oyuncağının malzemelerini ve yapılışını anlatayım:
         MALZEMELER:
Pandispanya için:
3 adet yumurta,
1 çay bardağı toz şeker,
2 yemek kaşığı su,
2 çay bardağı un,
1/2 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya(eğer portakal veya limon kabuğu varsa rendesi daha iyi olur,ben, olmadığı için kullanamadım),
1 tatlı kaşığı kakao,
pandispanyayı ıslatmak için 1 çay bardağı kadar süt veya meyve suyu,
         Kreması için:
2 su bardağı süt,
2/3 çay bardağı şeker,
2 yemek kaşığı nişasta,
2 yemek kaşığı un,
1 paket krem şanti,
2/3 su bardağı soğuk süt,
puanları için 1 tatlı kaşığı kakao,
       YAPILIŞI:
Pandispanyayı hazırlayın,yuvarlak bir fırın kabının dibine yağlı kağıt yerleştirin,kenarlarını yağlayın,pandispanyanın az bir kısmı haricinde hepsini fırın kabına boşaltın,kalan az kısma kakao ilave edip karıştırın ve kalıptaki pandispanyanın üzerine dökün,orta ısıda ki fırında pişirin.


Kremayı hazırlayın mikserle çırparak iyice soğutun,
kremşantiyi hazırlayın,soğuyan krema ile karıştırın,
fırından çıkardığınız pandispanyayı düz bir zemine alın ve tabanındaki yağlı kağıdı çıkarın,ortadan ikiye kesin,soğutun,süt veya meyve suyu ile ıslatın,
hazırladığınız kremşantili kremanın yarısını arasına koyup diğer parçayı üstüne kapatın ve hafifçe her tarafını elinizle bastırın,
kremanın kalan yarısından az bir miktar bırakıp fazlası ile pastanızın üzerini ve yanlarını kaplayın,
ayırdığınız az miktar kremayı da kakao ile karıştırıp üzerini süsleyin,2 saat kadar buzdolabında bekletip servis yapın,afiyet olsun.
Diğer pasta tariflerim için buraya bakabilirsiniz.

16 Ekim 2010 Cumartesi

FIRINDA PATATESLİ SOMON

            " İnsanlar bir ateş gibidir. İhtiyacın kadar onlara yaklaş; ama ateşe nasıl yaklaşmak gerekirse öyle yaklaş!"
                                       (Hatem-i Esam)
  

             Rabbimin adıyla...
            Somon gerçekten çok lezzetli bir balık çeşidi,lezzetli olması da herşeyde olduğu gibi yağlı olmasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum,ayrıca lezzetinin yanında bir o kadar da faydalı ,omega3 açısından zengin bir balık,Rabbime böyle güzel nimetler verdiği için şükrediyorum,Rabbim,biz layık olduğumuz için değil,Sen(c.c) çok lutufkar olduğun için veriyorsun,seni bilmeme gafletinden bizleri uzak tut(amin).
MALZEMELER:
1 adet (yaklaşık 1 kg.) somon balığı,
1 adet küçük kuru soğan,
1 orta boy patates,
1 adet küçük salçalık kırmızı biber,2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1/2 çay kaşığı karabiber,pulbiber,
1 tatlı kaşığı tuz,
YAPILIŞI:
Somon yıkanıp suyu süzdürülür,
patates yıkanır,soyulur ve iri dilimler halinde doğranır,
soğan soyulur ve söğüş olarak doğranır,
salçalık biber halkalar halinde doğranır,
somon parçaları ve hazırlanan bütün malzemeler,yağ,tuz ve baharatlar harmanlanır,
sebzeler altta kalacak şekilde somon parçaları fırın tepsisine yerleştirilir,üzeri aliminyum folyo ile veya fırın poşeti ile kapatılır,folyo ile kapatılmışsa yüksek ısıdaki fırında 1 saat pişirildikten sonra
ağzı açık olarak yarım saat daha pişirilerek üzerlerinin kızarması sağlanır,fırın poşeti kapatılmışsa pişmesi için 1 saat yeterlidir,çünkü fırın poşeti ile kapatılınca hem kızarıp hem pişecektir.
Fırında patatesli somonumuz hazırdır,salata ile servis yapabilirsiniz,
afiyet olsun.
                Diğer balık tariflerim için buraya bakabilirsiniz.

13 Ekim 2010 Çarşamba

KAKAOLU PERİŞAN KURABİYE

              
            Yaratan,yaşatan,öldüren,dirilten ve rızık vermede tek yetkili yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...
          "Başınıza gelen bir musibet,kendi ellerinizle işledikleriniz yüzündendir.Bununla beraber O(c.c) bir çoğunu affeder."(Şura suresi 30.ayet)
          Alusi'nin naklettiğine göre Şura suresi 30.ayet nazil olunca Hz Peygamber(s.a.v) şöyle buyurdu:
           "Nefsim elinde olan (Allah)'a yemin olsun,bir değneğin sıyırması,bir damarın çarpıntısı,bir taşın yaralaması ve bir ayağın tökezlemesi mutlaka bir günah sebebiyledir.Aziz ve Celil olan Allah'ın bağışladığı ise daha da çoktur."
                                 (El-Esas Fi’t Tefsir 13.cilt sayfa 151)
            Tarifini vereceğim bu kurabiye farklı isimlerle anılıyor,benim tercih ettiğim ve hoşuma giden,yakıştırdığım isim ise perişan kurabiye.

10 Ekim 2010 Pazar

ETLİ LAHANA SARMASI

                    Yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım...
            "Kıyamet gününde nereye gitmek istiyorsanız ona göre hazırlık yapın."
                                                         ( Ömer bin Abdulaziz)
           Kış aylarının bizim için vazgeçilmez yemeklerinden birisi lahana sarmasıdır.Yapılışı biraz zahmetli olsa da lezzeti ve faydalarından dolayı bu zahmete katlanmaya değer.Lahana en ucuz sebzelerden birisi,faydalarının yanında fiyatı devede kulak kalır.Kansere karşı koruyucu etkisi olan sebzelerin başında geliyor lahana.Sarması,salatası,turşusu,diğer yemekleri ile gerçekten büyük bir nimet,Rabbim bizleri verdiği nimetlerin kıymetini bilenlerden,şükrü unutmayanlardan eylesin(amin). 
               Dilerseniz yapılışına geçelim.
               MALZEMELER:
1 adet büyükçe ve yaprakları gevşek sarılmış lahana,
200-300gr.kadar kıyma,
2 su bardağı pirinç,
1 çay bardağı,pilavlık bulgur,
1'er kaşık domates ve biber salçası,
4-5 kaşık zeytinyağı,
yarım demet maydanoz,dereotu,2 tatlı kaşığı çekilmiş kuru reyhan,
baharatlar;
karabiber,köfte baharı,az miktarda yenibahar,
1 adet orta boy kuru soğan,
3 diş sarmısak,
1 tatlı kaşığı nar ekşisi,
yeteri kadar tuz,
sosu için ayrıca tereyağı,zeytinyağı ve bir kaşık karışık salça.
               YAPILIŞI:
Lahana 4-5 gün bekletilir ki kendisini bıraksın,gevşesin ve yaprakları kolayca çıkarılsın.Lahananın en dışta ki yaprağı çok kirli ve lekeli ise alınır,atılır.

Büyük bir tencerede kaynayan suya sığdığı kadar yaprak konulur,sarılacak kıvamda yumuşayıncaya kadar haşlanır,kalan yapraklarda aynı işleme tabi tutulur,soğuk sudan geçirilir.

Rondoda soğan,sarmısaklar çekilir.yıkanmış pirince eklenir,maydanoz ve dereotu doğranır,diğer malzemelerle birlikte 1 çay bardağı kadar da su ilave edilerek  hepsi karıştırılır.

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi her lahana yaprağı dip kısmından tutularak kalın şeritler halinde kesilir,
her bir şerit ele alınıp ucuna içten az bir miktar konulup 2-3 kat sarılır ve koparılır,

lahananın sert ve sarılamayacak kısımları ile tencerenin dibi kapatılır,üstlerine sarmalar konulur,

hepsi sarılıp bitirilince tekrar üstüne lahana parçaları kalmışsa kapatılır,

üzeri için tereyağlı salçalı su hazırlanır bunun için 1 kaşık tereyağı eritilir, 2-3 kaşık da zeytinyağı konulur,1 kaşık salça bu yağda hafif  kavrulur üzerine 2 su bardağı su ilave edilir kaynatılır,kaynayınca  sarmaların üzerine  gezdirilir,suyun miktarı sarmaların hizasına gelecek kadar olmalıdır,
sarmaların üstüne düz bir tabak ve ağırlık veya dolma taşı konulur,altı yakılır,kaynayınca altı kısılır,1,5 saat kadar pişirilir,afiyet olsun.
 LAHANANIN FAYDALARI:

Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahana, şeker ve romatizma hastaları için  çok faydalı,  bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştiriyor, bol idrar söktürüp, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı atıyor, lahana kansızlığı gideriyor ve kansere karşı da etkili olan bir sebze.

 Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamini, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruyup, oralardaki yaraların iyileşmesini sağlıyor, aynı zamanda lahana, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyum kaynağı,  selenyum ayrıca, cilde sağlıklı görünüş veriyor  ,ve erkeğin cinsel gücünü de arttırıyor.

9 Ekim 2010 Cumartesi

BADEMLİ ŞEKERPARE

                  Rabbimin adıyla...
        Canım oğlumu göndermeden sevdiği yemekleri ve tatlıları yapmak istedim.Şekerpare çok sevdiği tatların başında gelir,kardeşleri de çok severler,bu tatlı bizim evde en çok yapılan şuruplu tatlılardandır.Dilerseniz yapılışına geçelim...

IHLAMUR ÇAYI

               Rahman ve Rahim olan Rabbimin adıyla başlarım...
      
        "Cevahir varken pul neye yarar,
          Aczini bilmeyen kul neye yarar,
          Herkes bir yol tutturmuş gidiyor ama,
          Mevlaya gitmeyen yol neye yarar
."

        
         Bahar,yaz derken ansızın kış çıkageldi,dünya imtihanını binlerce farklı şekilde yaşıyoruz,insanoğlu çok aciz ve dayanıksız,gözlerimizle göremeyeceğimiz kadar küçük varlıklara,mikrop,virüs,bakterilere mağlup olup hastalanıyoruz.Rabbim kendisini unutanlardan değil her halden ibret alıp kendisini bilenlerden eylesin(amin).
         Bu geçiş dönemlerinde malumunuz neredeyse her evde hasta veya hastalar,nezle grip olanlar  var,Rabbim bütün hastalara da kolaylık ve Şafi ismi ile hayırlı şifalar versin(amin).
         Nezle gribin çok görüldüğü bu mevsimlerde evimizde baharatlı ıhlamur çayını çok yaparız.İçindeki şifalı bitkiler hastalık hallerinde veya hasta değilken de çok faydalı oluyor,herkes benzer veya farklı şekillerde ıhlamur çayı yapar,ben de kendi ıhlamur tarifimi paylaşmak istedim,çayı çok sevmeme rağmen, ıhlamur çayı olunca siyah çayı hiç aramıyorum,gelelim nasıl yaptığıma,yapılışı şöyle:
         MALZEMELER:

        1 adet kabuk tarçın,
        10  adet tane karabiber,
         5 adet karanfil,
         2 adet kök zencefil(ben,zencefilin acısını hissedebilmek için  ikiye kırıyorum),
         1 avuç, yaprağı ve çiçeği ile beraber ıhlamur,
         1 litre su.
        YAPILIŞI:
        Ihlamur haricindeki baharatlar soğuk su ile yıkanıp çaydanlığa konulur,üzerlerine su ilave edilerek ocağa konulur,kaynamaya başlayınca en az 10 dak.kaynatılır.Süzgeç içinde soğuk su ile yıkanmış ıhlamur kaynayan karışıma ilave edilip kaşık yardımı ile suya daldırılır,bir iki taşım kaynayınca altı kapatılıp,20 dak.demlenmeye bırakılır,demlenince servis yapılır.
       Azalan ıhlamurun üzerine bir iki defa daha su konulup tekrar bir iki taşım kaynatılarak içilebilir,ama en faydalısı ilk suyla yaptığınızdır.İlk kaynattığınızda ıhlamur ilavesinden sonra üzerine az bir miktar soğuk su ilave ederseniz rengini daha güzel verir.Ihlamur ilavesinden sonra kontrolünüz altında kısık ateşte kaynatmalısınız veya en garantisi kapağını kapatmamak, çünkü hemen taşıyor.Afiyet şifa olsun.
       Not:
Benim verdiğim tarifin tadında acılık oluyor,yemekleri acı sevdiğim gibi,ıhlamur çayının da acılı  tadını seviyorum :) ıhlamurun  tek başına çayını yapabileceğiniz gibi bu malzemeleride eksiltebilir veya başka bitkiler de ilave edebilirsiniz,mesela kök zerdeçal gibi...

Bu şifalı bitkilerin faydalarını öğrenmek için buraya bakabilirsiniz.
       

8 Ekim 2010 Cuma

ŞİFALI BİTKİLER


Ihlamur :
 Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü,terlemeyi gidericidir.Ihlamur çiçeğinin yatıştırıcı bir özelliği vardır.Çay olarak gerginlik durumlarından kaynaklanan mide bağırsak sistemi huzursuzluklarında kullanılır.
Tarçın :
Gaz söktürücü ve antiseptik özelliği vardır.Soğuk algınlığı ve gripte kullanılan preperatların içeriğinde yer alır.
Karabiber :
Mideyi ısıtır. iştah açar,ateş düşürücüdür. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve barsaklardaki mikropları öldürür. Enerji verir. 
Zencefil:
İştah açıcıdır,Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar,Mideyi düzenler,Mide bulantılarını giderir,Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir,Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar(colic),Solunum yollarını açar,kanın yapısını daha akışkan hale getirir(ki bu kalbin daha rahat çalışmaı demektir)Vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir.Zencefil gerçekten iyi bir anti oksidandır(oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur)Kalp ritminin düzene girmesini sağlar,özellikle romatizmal rahatsızlıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.Baş ağrılarını giderici özelliği vardır,Uykuyu rahatlatır,Kandaki kollesterolu diğer bir çok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür,
Bu ve buna benzer daha bir çok faydaları vardır zencefilin.

Karanfil :
Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.


Kaynak:İnternet sağlık sitelerinden ve dr.Ender Saraç'ın  doğanın şifalı eli  isimli kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır.

7 Ekim 2010 Perşembe

ANKARA'DA MALATYA GÜNLERİ

Atatürk Kültür Merkezi girişi
       Besmele ile...
        Bu sabah yağmurlu ve hayli serin bir Ankara sabahına uyandık.Bir kaç gün önce eşimle Malatya günlerine gidelim diye konuşmuştuk,soğuk ve yağmura rağmen Ankara'da ilk kez düzenlenen böyle bir tanıtım proğramına biz de ziyaretçi olmak istedik ve gittik,Malatya'yı hatırladık,bizim için keyifli bir geziydi,şimdi sizlerle bu geziden arta kalanları paylaşayım inşaallah.

6 Ekim 2010 Çarşamba

KARAMELLİ PASTA (CAHİDE'DEN)

                  Yüceler Yücesi Rabbimin adıyla...
         "Hatalarımız bizi başarıya götüren adımlarımızdır"
                                                             Cahide Sultan
          Takibedenler bilirler,neredeyse bütün tariflerim kolaydan yanadır.Ama bu sefer zoru seçtim gibi :)
          Cahide'nin çok güzel pastaları var,uzun zamandır karamelli pastasını yapmak istiyordum,ancak ne kadar başarılı olacağımı bilmediğim için ölçüleri azalttım ve biraz değiştirdim.Karamelin kıvamı onun karamelinden biraz daha açık kıvamlı olduğu için pastanın üzerinde durmakta zorlandı :) yine de güzel bir pasta oldu.Aşağıda vereceğim ölçülerle yaparsanız inşaallah siz daha iyi sonuç alırsınız.Dilerseniz şimdi yapılışına geçelim.
         PANDİSPANYA MALZEMELERİ:
3 yumurta,
1 çay bardağı şeker,
2 çay bardağı un,
1 yemek kaşığı kakao,
1/2 paket kabartma tozu,
3 yemek kaşığı su,
      ARA KREMA MALZEMELERİ:
2 su bardağı süt,
1,5 yemek kaşığı un,
1,5 yemek kaşığı nişasta,
3 yemek kaşığı toz şeker,
1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı,
     ÜZERİ İÇİN:
1 paket krem şanti,
1 su bardağından bir parmak eksik süt,
      KARAMELLİ SOS  MALZEMELERİ:
1 çay bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
1 yemek kaşığı nişasta,
1 paket vanilya,
     YAPILIŞI:
Pandispanya malzemeleri ile pandispanyayı hazırlayın,
kenarlar yağlanmış,tabanına yağlı kağıt konulmuş pişirme kabında,orta ısıda ki fırında pişirin,
Ara krema malzemeleri ile kremayı hazırlayın,piştikten sonra sıcakken yağı ilave edin,mikserle çırpın,
ortadan iki eşit parçaya ayrılmış pandispanyanın arasına ara kremini eşit şekilde yayın ve parçaları birleştirin.
Karamelli sos için tavaya şekeri koyup ocağı yakın ve şekeri erimeye bırakın,
şeker eriyip kahve rengine yakın bir renk alınca, 1 su bardağı su ilave edin ve şekeri eriterek kaynatın,
kalan 1 bardak suda nişastayı eritip şekerli suya ilave edin,5 dak.kadar kaynatıp altını kapatın,
ılıklaşınca içine vanilyayı ilave edin,karıştırın,soğutun,krem şantiyi hazırlayın ve pandispanyanın üstüne ve yanlarına düzgün bir şekilde yayın,
en üste karamelli sosu dökün,pastamız hazırdır,keserek servis yapın,afiyet olsun.
Diğer pasta tariflerim için buraya bakabilirsiniz

YAYLA ÇORBASI ve EVDE ET SUYU BULYON HAZIRLAMAK

            
             Rabbimin adıyla...
           
           “Ey gökleri ve yeri yaratan! Dünyada da,ahirette de Mevlam,yardımcım Sensin.Müslüman olarak canımı al ve beni salihler(iyi insanlar)zümresine dahil eyle.”
                                                                       (Yusuf Suresi,101. ayet)

            Küçük oğlumun en isteyerek yediği yemektir yayla çorbası,o yüzden sık sık yaparım.
            Besleyici olması için de evde hazırlayıp, buzlukta sakladığım et suyu bulyondan içine ilave ederim.

            Bu güne kadar hiç hazır bulyon kullanmadım,çünkü en başta helal yolla elde edilip edilmediğini,hem de sağlıklı olup olmadığını bilmediğim için kullanamam,evde hazırlarım,evde bulyon hazırlamanın en kolay yolu:
           İyice yıkanmış kemik veya kemikli etleri

4 Ekim 2010 Pazartesi

KIYMALI YOĞURTLU MAKARNA

         " Sevgide güneş gibi ol,
          dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol,
          hataları örtmede gece gibi ol,
          tevazuda toprak gibi ol,
          öfkede ölü gibi ol,
          her ne olursan ol,
          ya olduğun gibi görün,
       ya göründüğün gibi ol."
                              (Mevlana)
         Yüceler Yücesi Cemil Rabbimin adıyla başlarım...
         Evimizde beğeniyle yenilen,tat olarak da mantıya benzettiğim bir yemektir,kıymalı yoğurtlu makarna.Yine kolay bir yemek tarifini paylaşmak istiyorum.Mantıyı çok severim nadir de olsa ara sıra yaparım ama bilirsiniz hayli zaman alır.Bu kadar zaman harcamayı göze alamadığım için daha çok kıymalı yoğurtlu makarna ile bu arzumu büyük ölçüde teskin ederim.Dilerseniz tarifimize geçelim.
       MALZEMELER:
       -200gr.kıyma,
       -2 adet sivri biber,
       -1 adet salçalık kırmızı biber,
       -2 adet orta boy domates,
       -10-15 dal maydanoz,
       -1 orta boy kuru soğan,
       -2 diş sarmısak,
       -kavurmak için zeytinyağı,
       -tuz,karabiber,yenibahar,

       -sarmısaklı yoğurt,
       -1 paket makarna,
       -üzeri için naneli pubiberli,eritilmiş ve pembeleştirilmiş tereyağı,
       YAPILIŞI:
       Kızdırılmış tavaya 3-4 kaşık zeytinyağı ve kıyma konulur,biraz kavrulur,
       doğranmış soğan ve sarmısak ilave edilir,beraber 5 dak.kadar kavrulur,
       küçük küçük doğranmış biberler de ilave edilir karıştırılır,
       5 dak. kadar da bu şekilde kavrulduktan sonra rondoda çekilmiş domates ve tuz eklenir,
       domatesler biraz suyunu çekince altı kapatılır,
       doğranmış maydanoz ,karabiber ve yenibahar az miktarda ilave edilir,karıştırılır.
       Makarna haşlanır,fazla suyu süzülür,hazırlanan kıymalı karışımla karıştırılır,servis tabağına alınır,makarnanın biraz ılıklaşması beklenir, 
       üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür,en üste de naneli ve pulbiberli tereyağı sıcakken gezdirilir,yemeğimiz hazırdır,afiyet olsun,
      midemiz yemekle doyarken ruhumuz ibadetle doysun inşaallah...
                    

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur